Soa-zelftesten populair – aanbod veelal onbetrouwbaar

Array

Van 20 online aanbieders van soa zelftesten blijken er vijf een betrouwbaar aanbod te hebben. Met name aanbieders van thuis (doe het zelf) testen hebben dat niet. Naar schatting worden 40 tot 60 duizend soa zelftesten online aangekocht in Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM en Soa Aids Nederland. Om mensen te helpen met de juiste keuze start Soa Aids Nederland later dit jaar de Testwijzer voor soa testen op.

Zorgwekkend

Voor soa testen ben je het beste af bij je huisarts of GDD. Maar niet iedereen wil of kan daar naartoe. “We weten dat de toegang tot de kosteloze soa consulten bij de GGD door bezuinigingen beperkt is. En we weten ook dat niet iedereen dan automatisch naar de huisarts stapt om een soa test te laten uitvoeren. Bijvoorbeeld vanwege het eigen risico op soa-testen” zegt Hanna Bos, arts bij Soa Aids Nederland en medeauteur van het vandaag verschenen rapportover ‘Kwaliteit en aanbod van soa zelftesten in Nederland’. Soa zelf testen kunnen een alternatief bieden. Het aantal online aanbieders van soa zelftesten neemt de afgelopen jaren toe. Maar klanten weten niet altijd of hun aanbod betrouwbaar is. Bos: “Dat is zorgwekkend, veel van het soa zelftestaanbod is simpelweg niet te vertrouwen.

Kwaliteit aanbod is essentieel

Er zijn twee soorten soa-zelftesten: de zogeheten thuistesten die mensen thuis kunnen doen (zoals een zwangerschapstest), en laboratoriumtesten waarvoor ze zelf een monster afnemen en naar een laboratorium sturen voor een diagnose. Het aanbod op websites varieert sterk in product en prijs, maar ook in inhoud en kwaliteit van de informatie.

Bos : “Er komt meer bij kijken dan een betrouwbare test, belangrijk is ook of op de juiste soa’s wordt getest en of een correcte behandeling volgt. Dit bepaalt de individuele gezondheid én de publieke bestrijding van soa’s. De informatie op de website van aanbieders moet volledig zijn, zodat consumenten een goede keuze kunnen maken over de aankoop van een test en weten hoe ze die moeten gebruiken. Ook is het van belang dat ze weten wat ze moeten doen als de testuitslag een soa aangeeft, zoals welke behandeling nodig is en het waarschuwen van je partner”.

Beperkt deel betrouwbaar

In het onderzoek zijn 20 online aanbieders beoordeeld op 20 objectieve indicatoren voor kwaliteit. Volgens het RIVM en Soa Aids Nederland  vallen alle thuistesten, waarbij je zelf het resultaat moet aflezen, meteen af. Hiv thuistesten zijn wel betrouwbaar maar regelgeving in Nederland verbiedt de verkoop hiervan. Alleen testen waarbij een monster in een erkend laboratorium wordt getest, geeft een betrouwbare diagnose.  Slechts 5 laboratoriumtestaanbieders bieden naast een betrouwbare test ook voldoende tot goed online advies. Dit zijn: Testlab *, Soa poli-online, SoaCare, Thuistesten bv, Soa test anywhere.

Het onderzoek is een beperkte momentopname en de onderzoekers hopen dat de gebruikte criteria andere aanbieders stimuleren de informatie te verbeteren die zij aan hun klanten geven.

Online Testwijzer

Nog dit najaar zal Soa Aids Nederland een online Testwijzer opstarten.  Bos: “Hier zullen we nog een criterium toevoegen. Naast de kwaliteit van de zelftesten, zullen we ook naar de kosten ervan kijken.  Maar duidelijk is dat het van belang is om mensen die niet naar huisarts of GGD kunnen of willen gaan te gidsen naar de betrouwbare online aanbieders van soa-zelftesten.” 

Testwijzer wordt financieel mogelijk gemaakt door de VriendenLoterij

Bron: Soa Aids Nederland

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen