Wereldrabiësdag: ITG onderzoekt betere vaccinaties

Array
28 september is de 10e Wereldrabiësdag: ITG onderzoekt betere vaccinaties

Hondsdolheid of rabiës eist jaarlijks meer dan 60.000 mensenlevens, vooral van jonge kinderen in Afrika en Azië. De ziekte is echter te voorkomen door vaccinatie van kinderen en honden. De Wereldgezondheidsorganisatie wil rabiës tegen 2030 de wereld uit helpen. Het Antwerpse Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) draagt hier aan bij met onderzoek naar betere vaccinatieschema’s.

Rabiës is een fatale aandoening als gevolg van een infectie met het rabiësvirus, meestal door een beet van een door rabiës besmet dier. België is sinds 2001 rabiësvrij, maar komt vooral in Afrika en Azië veel voor. Wie op reis gebeten wordt door een mogelijk besmet dier moet de wond een kwartier lang uitwassen met water en zeep. Het virus is namelijk zeer gevoelig voor detergenten. Daarna moet de wond grondig ontsmet worden. Men dient ook zo snel mogelijk een arts ter plaatse te raadplegen voor verdere verzorging en om vaccinatie (post-expositie genoemd) te overwegen.

Vaccinatie

Preventieve vaccinatie biedt gedeeltelijke bescherming tegen besmetting en wordt door het ITG aangeraden bij avontuurlijke reizen in, of regelmatig bezoek aan, risicolanden (zoals in Afrika en Azië). Het vaccin wapent het immuunsysteem, maar na een risicobeet moet men toch bijkomend gevaccineerd worden, zij het in mindere mate. Bescherming opbouwen tegen rabiës heeft wel wat voeten in de aarde: om precies te zijn drie inentingen op drie verschillende tijdstippen (dag 1, dag 7 en dag 28).

Samenwerking

Sinds 2011 onderzoekt het ITG in samenwerking met het Ministerie van Defensie of dat niet eenvoudiger kan. Verkorte schema’s van een week en zelfs een één-dag-schema lijken goed te werken. Er wordt dan een onderhuidse vaccinatietechniek met minidosissen van het vaccin gebruikt. Verkorte vaccinatieschema’s zouden een goedkopere oplossing zijn die ook toepasbaar is in ontwikkelingslanden, waar de ziekte het grootste aantal slachtoffers maakt. De definitieve resultaten van de studies worden verwacht in 2017. Als volgende stap bereidt het ITG zich voor om deze vaccinatiemethodes uit te testen waar de ziekte de meeste slachtoffers maakt, bij baby’s en jonge kinderen in Afrika.

Dr. Patrick Soentjens van de ITG-reiskliniek: “Rabiës is een silent killer. Er gaan jaarlijks duizenden mensen dood in ontwikkelingslanden aan een ziekte die volledig voorkomen kan worden. Ons bewust zijn van het feit dat rabiës bestaat en aangepakt kan worden, is een belangrijke stap richting het oplossen van dit probleem. In België komt rabiës gelukkig niet meer voor, maar reizigers naar risicolanden kunnen zich voor de reis laten vaccineren en moeten zich goed informeren over wat te doen na een beet door mogelijk besmette dieren.”

Recente artikelen