13 oktober Wereld Trombose Dag

Array

Op donderdag 13 oktober vindt voor de derde keer in de historie de Wereld Trombose Dag plaats. Trombose is een aandoening waarbij bloedstolsels in (slag-)aders worden gevormd. Dat zorgt voor een verminderde bloedtoevoer en kan onder andere leiden tot een hartinfarct of beroerte. Rudolf Virchow was de eerste onderzoeker die het fenomeen trombose beschreef. Op de geboortedatum van deze vooraanstaande wetenschapper vindt jaarlijks de ‘World Thrombosis Day’ plaats.


Ook het Hart+Vaat Centrum van het Maastricht UMC+ heeft op die dag speciaal aandacht voor trombose, waar jaarlijks één op de vier patiënten aan komt te overlijden. Onder het motto ‘Herken trombose en red levens ‘ organiseren Maastrichtse artsen, onderzoekers en ervaringsdeskundigen tal van activiteiten voor belangstellenden. Op het programma staan onder andere een informatiemarkt, speeddating met dokter of apotheker en verschillende lezingen van deskundigen.

Het programma van de Wereld Trombose Dag is gevarieerd en voor iedereen gratis toegankelijk. In de ochtend is er een informatiemarkt in de Serrehal van het Maastricht UMC+. Daarnaast kunnen bezoekers al hun vragen over trombose voorleggen aan deskundigen tijdens een speeddate. Tijdens het middagprogramma worden diverse lezingen gegeven over trombose in het algemeen en antitrombotische medicatie. Tevens zal ook een patiënt vertellen over haar ervaringen.

Meer algemene informatie over de World Thrombosis Day is te vinden op de website van de International Society on Thrombosis and Haemostasis www.isth.nl.

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen