SKGZ: Wanbetalers, voorkomen is beter dan genezen

Array

SKGZ: Wanbetalers, voorkomen is beter dan genezen
De Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen (SKGZ) verwacht ook dit jaar geen terugloop van het aantal klachten en geschillen van wanbetalers met een premieschuld voor de zorgverzekering. Van januari tot nu gaat 13% van alle vragen, klachten en geschillen over premieachterstanden. Over geheel 2015 kwam dat percentage uit op 15 procent.

Geen duidelijke opgave

Vaak betreft de klacht of het geschil de hoogte van de premieachterstand, waarbij het voor de verzekerde niet duidelijk is wat de precieze betalingsachterstand is. Opmerkelijk is dat sommige zorgverzekeraars niet exact de hoogte van de premieachterstand konden vaststellen. Dit heeft deels te maken met verrekeningen, wijze van boeken en vorderingen die aan een incassobureau of deurwaarder worden overgedragen. In circa een derde van de geschillen beslist de Geschillencommissie Zorgverzekeringen in het voordeel van de verzekerde of wordt het geschil tijdens de procedure opgelost.

Informatie is de sleutel tot preventie

“Preventief in actie komen, voorkomt in veel gevallen (financiële) problemen. Het is daarom belangrijk dat mensen met een betalingsachterstand tijdig contact met de zorgverzekeraar opnemen en een betalingsregeling treffen,” aldus Kees van Kranenburg, directeur van de SKGZ. “De zorgverzekeringswereld is complex en daarom is het belangrijk dat er één onpartijdig informatiepunt is waar mensen terecht kunnen voor zorgverzekeringsvragen en/of problemen.” Zorgverzekeringslijn.nl is een onderdeel van de SKGZ en geeft in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport informatie over onder andere de premieplicht en schulden bij de zorgverzekeraar. Informatie kan worden verkregen via de website zorgverzekeringslijn.nl of via het gratis telefoonnummer 0800 64 64 644.

Wanbetalersregeling

De zorgverzekeraar meldt bij een premieachterstand van zes maanden een verzekeringnemer of een verzekerde aan als wanbetaler bij Zorginstituut Nederland. Deze mensen zitten in de zogenaamde wanbetalersregeling en betalen een bestuursrechtelijke premie die op hun loon of uitkering wordt ingehouden. De bestuursrechtelijke premie is flink hoger dan de maandelijkse premie die aan de zorgverzekeraar wordt betaald. En daarnaast moet ook de schuld nog worden afgelost.

Bron: Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen