Theatervoorstelling voor en door kinderen met Down in MMC

0
506

Nieuwe Downpoli Máxima Medisch Centrum viert 12,5-jarig jubileum

Ter gelegenheid van het 12,5-jarig jubileum van de downpolikliniek organiseerden Down&Doen en Máxima Medisch Centrum (MMC) een speciale theatervoorstelling met kinderen met het Downsyndroom in MMC. Alle downpatiëntjes van MMC waren uitgenodigd om deze speciale voorstelling bij te wonen.

De kinderen met Down die mochten optreden tijdens deze speciale voorstelling en verbonden zijn aan Down&Doen vonden het extra spannend. Na maanden oefenen mochten zij dan eindelijk hun toneelkunsten vertonen op het toneel van MMC. “Onze deelnemers hebben zich langzaamaan ontpopt tot echte musicalsterren. Dit is de eerste keer dat we een voorstelling in een ziekenhuis geven en dat vinden we extra bijzonder”, geeft Eveline Eulderink oprichter van Down&Doen aan.

Patiëntjes van de downpoli kwamen tijdens deze feestelijke gelegenheid de theatershow in MMC bewonderen. “Het is heel bijzonder dat onze patiënten van de afgelopen 12,5 jaar nu hier bij elkaar zijn gekomen tijdens deze bijzonder middag”, vertelt Vinus Bok, kinderarts in MMC en coördinator van het Down-team. Een bijzondere mijlpaal om vanmiddag bij stil te staan.

Downpoli bestaat 12,5 jaar

De bijzondere multidisciplinaire polikliniek voor kinderen met het syndroom van Down, van 0 tot 18 jaar, is gevestigd in het Vrouw Moeder Kind-centrum van Máxima Medisch Centrum in Veldhoven. De afgelopen 12,5 jaar is het aantal patiënten op de downpoli vervijfvoudigd en daarmee uitgegroeid tot de grootste in Zuid-Nederland.

Gezondheid en Ontwikkeling

De downpoli in Veldhoven is een voorbeeld voor tal van andere multidisciplinaire poli’s. De polikliniek heeft een gunstig effect op de ontwikkelingsmogelijkheden van de kinderen die er gebruik van maken. De voor down typerende afwijkingen aan zintuigen, hart, darmen, schildklier en huid worden (eerder) ontdekt en aangepakt. Ook wordt veel aandacht besteed aan zaken als (taal) ontwikkeling, communicatie, lichamelijke conditie en meedoen in de maatschappij.
 

Down&Doen

Down&Doen zet zich in voor kinderen met syndroom van Down. Kinderen met Down doen graag leuke dingen, maar missen soms de faciliteiten die ze nodig hebben om deze leuke activiteiten te ondernemen. Down&Doen biedt deze jongeren zoveel mogelijk kansen om net als hun leeftijdsgenootjes, met hun vrienden leuke dingen te kunnen ondernemen. Hierbij wordt uitgegaan van de mogelijkheden in plaats van beperkingen. De organisatie heeft naast een toneel- en vriendenclub sinds dit jaar ook een bootcampgroep. Down&Doen is van mening dat iedereen dezelfde kansen verdient, beperking, of geen beperking.

Bron: MMC