Motorische test vergroot kansen Europese tafeltennissers

Array

Motorische test ondersteunt zoektocht naar talent
Hoe kunnen Europese sporters beter presteren in de door China gedomineerde tafeltennissport? Als het aan bewegingswetenschapper en fysiotherapeut Irene Faber van het Radboudumc en Saxion ligt door de inzet van wetenschappelijke kennis. Zij ontwikkelde een testprogramma om jonge topsporttalenten op te sporen. Ook maakte zij een model met succesfactoren dat trainers helpt jonge tafeltennissers beter te begeleiden. Op 6 oktober promoveert Irene Faber in Nijmegen. Voorafgaand is het symposium ‘Samen sterk voor talent’.

Tafeltennis is een van de snelste sporten en je hebt als speler dan ook de nodige motorische vaardigheden nodig om erin uit te blinken. Om al vroeg te weten wie talent heeft voor de sport, gebruikt de Nederlandse Tafeltennis Bond sinds 1998 een motorische test. Daarmee testen ze jaarlijks zes- tot tienjarigen tijdens de landelijke Talentendag. Deze van oorsprong Duitse test is in eerste instantie door trainers doorontwikkeld. Het was echter niet bekend of de test ook bruikbaar was om te voorspellen of een talent ook succesvol zou worden in de toekomst.

Talent opsporen

Irene Faber ontwikkelde op basis van die bestaande test een nieuwe test die vanaf 2010 in gebruik is. Ze analyseerde daarnaast meer dan 1.200 testresultaten uit de periode van 1998 tot 2014 en vergeleek deze met de prestaties van de jonge sporters op latere leeftijd. Zij zag dat de nieuwe test stabiele scores oplevert en de talenten goed kan aanwijzen. Bovendien leveren de testresultaten een belangrijke bijdrage in het voorspellen van prestatie op de lange termijn.

Andere sporten

Irene Faber: “ Het voordeel van deze test is dat een beter beeld ontstaat van de potentie van de jonge speler, dan door alleen naar de sportprestaties te kijken. Prestaties tijdens de Talentendag worden voor een groot deel bepaald door de hoeveelheid tafeltenniservaring en dat is niet perse voorspellend voor prestaties op de langere termijn. De test maakt overigens beter onderscheid tussen de spelers op de regionale Talentendagen dan bij de nationale Talentendagen, waarschijnlijk omdat er bij de landelijke dagen al enige voorselectie heeft plaatsgevonden.” Faber verwacht dat de test ook goed te gebruiken is voor het ontdekken van talent in andere balsporten, zoals tennis, squash of badminton.

Succesfactoren

Betekent een hoge testscore dan ook dat je succesvol gaat worden? Irene Faber: “Onze nationale toppers van nu hebben het indertijd beter gedaan op de testen dan gemiddeld, maar het is niet zo dat iedereen die goed scoort de top haalt.” Om talent voor tafeltennis tot bloei te laten komen, is meer nodig. Irene Faber bracht op basis van diepte-interviews met topsporters en hun trainers naast de fysieke aspecten zoveel mogelijk succesfactoren in kaart, zoals bijvoorbeeld oplossingsvermogen, creativiteit, motivatie, doorzettingsvermogen en de ondersteuning van ouders. “China heeft een hele sterke competitie. Daar is tafeltennis een grote sport, het hoort bij hun cultuur. Dat is in Nederland minder. Maar door slim in te zetten op andere succesfactoren, kunnen we ook heel ver komen.”

China de baas

In samenwerking met de Europese tafeltennisunie werkt Faber nu vanuit de Internationale Tafeltennis Federatie aan een talentontwikkelingsprogramma waar de door haar onderzochte test en het begeleidingsmodel een onderdeel van uit gaan maken. Irene Faber: “Voor de tafeltennissport zou het heel goed zijn als Europa China een keer verslaat.”

Bron: Radboudumc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen