Nederlandse fiets voor mensen met verlamde benen bij eerste ‘cyborg spelen’

Array

Aanstaande zaterdag 8 oktober vindt de eerste internationale Cybathlon plaats in Zürich (Zwitserland). Dit is een sportieve ontmoeting voor gehandicapte atleten die met de allernieuwste technologische hulpmiddelen met elkaar een sportieve strijd aangaan; het worden ook wel de ‘cyborg spelen’ genoemd. Eén van de evenementen is het fietsen voor mensen met een dwarsleasie, mét gebruik van de verlamde benen. Een unieke Nederlandse fiets, de BerkelBike, zal door vijf van de twaalf internationale teams worden gebruikt.

Rik Berkelmans, uitvinder van de BerkelBike, legt uit hoe het mogelijk is dat mensen met een dwarslaesie hun verlamde benen kunnen gebruiken om te fietsen: “Door de breuk in rug of nek kunnen de signalen van de hersenen de benen niet meer bereiken, maar de hele infrastructuur ligt er nog en wacht nog steeds op opdrachten van boven. Met behulp van elektronica en elektroden op de huid sturen wij op het juiste moment elektrische pulsen naar deze zenuwen. De zenuwen reageren daar hetzelfde op als bij signalen van de hersenen en activeren de spieren. De coördinatie is nog niet zo verfijnd als dat de hersenen dat kunnen, waardoor het trapvermogen dat geleverd duidelijk lager is dan bij valide fietser. Maar het is inmiddels wel genoeg om de 1 kilometer, die bij de generale training moest worden afgelegd, te volbrengen. Van de twaalf teams gebruiken er vijf de BerkelBike. De andere zijn voornamelijk universiteitsteams.”

Voor bewegingswetenschapper Berkelmans was afstand afleggen niet de belangrijkste reden om zijn BerkelBike samen met de Sint Maartenskliniek te ontwikkelen: “Normaal zit er 2,5 x zoveel spiermassa in je bovenbenen dan in je bovenarmen. Als je benen dan uitvallen kun je het gebrek aan beweging praktisch niet compenseren met je armen. Amerikaanse statistieken laten dan ook zien dat als je op 40-jarige leeftijd op borsthoogte een dwarslaesie krijgt, je levensverwachting met 12,5 jaar daalt. Uit experimenten bij de Sint Maartenskliniek blijkt dat de conditie en de spiermassa door het fietsen sterk toenam.”

De BerkelBike is de enige commercieel verkrijgbare fiets die met elektrische stimulatie werkt. Er zijn inmiddels al honderden BerkelBikes verkocht van Nieuw Zeeland tot Canada, en van Brazilië tot de Filippijnen. Het succes zit in de combinatie van arm- en beenaandrijving. De armen maken ook een fietsbeweging en helpen de benen. Daardoor zijn er nog meer spieren actief wat goed is voor de conditie opbouw en men kan langer en sneller fietsen. De arm-beencombinatie bleek ook een uitkomst te zijn bij andere aandoeningen zoals MS, beenamputaties en andere groepen waarbij de benen wel wat hulp konden gebruiken.

drs drs ing HWA Berkelmans, Exercise Physiologist, Chemical Toxicologist, Directeur BerkelBike BV
www.berkelbike.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen