
Pharmerit: overleg vroeg met Zorginstituut
ArrayOnderzoeksbedrijf Pharmerit adviseert fabrikanten om bij de ontwikkeling van een nieuw geneesmiddel zo vroeg mogelijk in gesprek te gaan met het Zorginstituut. Met als doel: tijdige helderheid over de invulling van de economische richtlijn.
Dat bleek uit een presentatie van Jan Oltvoort, senior beleidsadviseur bij de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen, op het congres ‘The Way Forward in Healthcare Economics: Public meets Private’. Dit congres vond 28 september plaats bij de Rijksuniversiteit Groningen. Oltvoort presenteerde de voorlopige resultaten van een onderzoek dat Pharmerit uitvoerde in opdracht van de Vereniging, om duidelijk te maken wat de effecten zijn van de economische richtlijn van het Zorginstituut. Die richtlijn is in juli aangepast.
In een scoping meeting kan de fabrikant met het Zorginstituut overleggen welke onderdelen van de richtlijn van belang zijn voor het betreffende geneesmiddel van die fabrikant, zei Oltvoort. De richtlijn beoogt een optimale doelmatigheid en efficiëntie van behandelingen. Mede op basis hiervan adviseert het Zorginstituut om een behandeling wel of niet in het vergoedingenpakket op te nemen.
Het onderzoek laat zien welke onderdelen afwijkend zijn ten opzichte van zes andere landen. En welke gevolgen dat heeft bij de voorbereiding van een vergoedingendossier. Onderwerpen als value of information en indirect medische kosten moeten nu bijvoorbeeld alleen voor Nederland worden onderzocht. De vraag is wat dit uiteindelijk toevoegt aan de besluitvorming van het Zorginstituut.
De Vereniging bespreekt de resultaten van de studie eerst met de eigen bestuurscommissie Gezondheid en economie. Daarna overlegt de Vereniging met het Zorginstituut over de bevindingen.
Bron: Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen