Pharmerit: overleg vroeg met Zorginstituut

Array

Onderzoeksbedrijf Pharmerit adviseert fabrikanten om bij de ontwikkeling van een nieuw geneesmiddel zo vroeg mogelijk in gesprek te gaan met het Zorginstituut. Met als doel: tijdige helderheid over de invulling van de economische richtlijn.

Dat bleek uit een presentatie van Jan Oltvoort, senior beleidsadviseur bij de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen, op het congres ‘The Way Forward in Healthcare Economics: Public meets Private’. Dit congres vond 28 september plaats bij de Rijksuniversiteit Groningen. Oltvoort presenteerde de voorlopige resultaten van een onderzoek dat Pharmerit uitvoerde in opdracht van de Vereniging, om duidelijk te maken wat de effecten zijn van de economische richtlijn van het Zorginstituut. Die richtlijn is in juli aangepast.

In een scoping meeting kan de fabrikant met het Zorginstituut overleggen welke onderdelen van de richtlijn van belang zijn voor het betreffende geneesmiddel van die fabrikant, zei Oltvoort. De richtlijn beoogt een optimale doelmatigheid en efficiëntie van behandelingen. Mede op basis hiervan adviseert het Zorginstituut om een behandeling wel of niet in het vergoedingenpakket op te nemen.

Het onderzoek laat zien welke onderdelen afwijkend zijn ten opzichte van zes andere landen. En welke gevolgen dat heeft bij de voorbereiding van een vergoedingendossier. Onderwerpen als value of information en indirect medische kosten moeten nu bijvoorbeeld alleen voor Nederland worden onderzocht. De vraag is wat dit uiteindelijk toevoegt aan de besluitvorming van het Zorginstituut.

De Vereniging bespreekt de resultaten van de studie eerst met de eigen bestuurscommissie Gezondheid en economie. Daarna overlegt de Vereniging met het Zorginstituut over de bevindingen.

Bron: Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen