Zembro in finale Accenture Innovation Awards 2016

0
833

De Belgische zorgondernemer Zembro heeft zich met zijn gelijknamige intelligente horloge voor senioren geplaatst voor de finale van de Accenture Innovation Awards. Het Zembro-horloge dingt mee naar de titel Innovator of the Year in de categorie ‘Safe and Secure Society’. Op 28 oktober wordt de winnaar bekendgemaakt tijdens de Accenture Innovation Summit in DeFabrique Utrecht.

Zembro

De ontstaansgedachte achter Zembro is tweeledig: enerzijds is de Nederlandse oudere steeds langer mobiel en actief, anderzijds wordt hij van overheidswege gestimuleerd zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Beide trends veronderstellen een grote mate van zelfredzaamheid en zelfstandigheid van de senior. Maar de bekende risico’s blijven bestaan; zo is het niet ondenkbaar dat een senior een vervelende val maakt of verdwaalt en hulp moet inroepen. Met deze problematiek in gedachten ontwikkelde Zembro haar IoT-oplossing, bestaande uit een horloge voor de senior, een app voor de familie en een open platform voor zorgverstrekkers.

Via de app, die beschikbaar is voor iOS en Android, blijven de contactpersonen verbonden met de senior die het horloge draagt. Wanneer de senior alarm slaat, krijgen alle connecties automatisch een melding. Zembro biedt ook een 24/7 alarmservice aan, waarbij professionele hulpverleners dag en nacht bereikbaar zijn en indien nodig contact leggen met hulpdiensten of familie.

Zorginnovatie

Zembro is een terechte kandidaat voor de titel Innovator of the Year in de categorie ‘Safe and Secure Society’. Het horloge onderscheidt zich op diverse vlakken van de traditionele personenalarmen. Zo heeft de armband meer dan tien dagen batterij-autonomie, is hij in slechts twee uur weer op te laden en is hij waterdicht en hypoallergeen, waardoor hij 24/7 te dragen is. Via zelflerende algoritmes ‘onthoudt’ het horloge het dagritme en de patronen van de senior, en kan het alarm slaan als de senior van die patronen afwijkt door bijvoorbeeld op een vreemd tijdstip of op een vreemde plek te verschijnen.

Met het Zembro horloge wordt ook permanent gemeten of het horloge gedragen wordt. Dat kan bijvoorbeeld bij bepaalde ziektebeelden belangrijk zijn. Zembro wordt ruim 85% van de tijd gedragen, een significant hogere score dan de klassieke systemen die, naargelang het onderzoek, slechts 15 à 25% van de tijd gedragen worden. Zembro biedt de senior optimale bewegingsvrijheid omdat het horloge moeiteloos en exact de positie bepaalt binnens- en buitenshuis, en dat overal ter wereld.

Johan De Geyter, CEO van Zembro: “We zijn uiteraard erg fier op de finaleplaats voor deze gerenommeerde award. We zijn nu een jaar onderweg in België en hebben ons product net geïntroduceerd in Nederland, Frankrijk en Duitsland. Het is geweldig om te zien dat ook hier zowel de senioren als hun mantelzorgers enthousiast zijn over onze zorginnovatie.”

Stemmen op Zembro kan via deze link: https://innovation-awards.nl/concept/zembro/.

Bron: Zembro