Eén Universitair Kanker Centrum Leiden – Den Haag voor betere kankerzorg

Op 5 oktober gaat het Universitair Kanker Centrum Leiden – Den Haag (UKC) officieel van start. In dit centrum bundelen het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en HMC (Haaglanden Medisch Centrum) hun krachten voor een betere kankerzorg in de regio.

In eerste instantie zal het UKC zich richten op darm- en borstkanker. “Door deze nauwe samenwerking kunnen we de zorg voor de patiënten met kanker in de Leids-Haagse regio naar een hoger niveau tillen en toegankelijker maken”, aldus prof. dr. Rob Tollenaar, hoogleraar Heelkunde in het LUMC en voorzitter van het managementteam van het UKC.Hogere eisen maatschappij

Het UKC is het antwoord van het LUMC en HMC op maatschappelijke ontwikkelingen. Er worden steeds hogere eisen gesteld aan de inrichting van de oncologische zorg. Patiënten, huisartsen en verzekeraars rekenen erop dat ze goede zorg krijgen, maar vragen ook om toegankelijkheid en een hoog serviceniveau. Dit vereist een nieuwe manier van werken en een andere schaalgrootte dan tot nu toe gebruikelijk.

Sneller en persoonlijker

In het UKC kunnen patiënten veelal binnen een werkdag terecht en krijgen ze diezelfde dag nog de uitslag: wel of geen kanker. Voor elke kankersoort werkt één gespecialiseerd multidisciplinair team van artsen en verpleegkundigen van beide locaties aan de beste behandeling voor iedere patiënt. Patiënten en huisartsen worden hierbij actief betrokken en beslissen mee over hun behandelplan. Daarnaast krijgt iedere patiënt een case manager, een vast aanspreekpunt gedurende het hele traject.

Betere zorg door onderzoek en innovatie

In het UKC vormen onderzoek en innovatie de basis voor nieuwe diagnostiek, therapieën en geneesmiddelen. Alle belangrijke medische uitkomsten worden continu gemeten en (inter)nationaal vergeleken. Zo worden snel optimale interventies gevonden die gezondheidswinst creëren. De nieuwste behandelingen en inzichten, zoals beeldgestuurde chirurgie en personalised medicine, kunnen hierdoor sneller toegankelijk worden gemaakt voor patiënten op beide locaties én daarbuiten.

Groter geheel

Het Universitair Kankercentrum Leiden – Den Haag heeft twee vestigingen: het LUMC in Leiden en HMC Antoniushove in Leidschendam. Het centrum zal deel uitmaken van het regionaal Kankernetwerk Zuid-Holland Noord. Dit netwerk wordt – net als overal in Nederland – ontwikkeld samen met alle regionale ziekenhuizen, oncologische centra en partners uit de eerste lijn.

Bron: LUMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen