Hoger risico op overgewicht in ongezonde buurten

0
894
11 oktober Wereld Obesitas Dag

Hoe meer er in een buurt te doen is, hoe lager het risico op overgewicht. Dat komt omdat mensen -als er parkjes, winkels of het zwembad dichterbij zijn- eerder geneigd zijn de fiets te pakken, of te gaan lopen. Dat geldt dan weer niet voor ongezonde eettentjes; als mensen zich bewust zijn van het aanbod van fast food in de buurt, dan eten ze ook meer fast food. Maar ook sociale contacten in de buurt, de prijs van eten en beleid om actief transport te bevorderen hebben een invloed op leefstijl en gewicht. Kortom: waar je woont bepaalt (mede) het risico op overgewicht en obesitas.

Dat blijkt uit het onderzoek van gezondheidswetenschapper Joreintje Mackenbach. Deze resultaten leveren een belangrijke bijdrage aan Dag van Obesitas op dinsdag 11 oktober. Op deze dag wordt er aandacht gevraagd voor het groeiende probleem van overgewicht en obesitas, en worden overheden opgeroepen om actie te ondernemen. Mackenbach promoveert 10 oktober bij VUmc.

Overgewicht

Met dit onderzoek van Mackenbach wordt voor het eerst op structurele wijze de invloed van buurtkenmerken op overgewicht in kaart gebracht. Het meeste onderzoek tot op heden uitgevoerd komt uit Amerika en Australië. Met behulp van data uit het Europese SPOTLIGHT (Sustainable Prevention of Obesity through integrated strategies) project toont Mackenbach nu aan welke kenmerken van de fysieke, sociale, economische en politieke omgeving gerelateerd zijn aan overgewicht.

Omgeving

Slechte bereikbaarheid van faciliteiten zoals supermarkten, parkjes en recreatiemogelijkheden blijken gerelateerd aan een ongezondere leefstijl, maar ook hoge prijzen van gezond eten zijn een belangrijke risicofactor voor het hebben van een gezond voedingspatroon. Sociale factoren, zoals het hebben van een sociaal netwerk en de sociale samenhang in een buurt zijn ook gerelateerd aan overgewicht. Mackenbach: “We weten al langer dat een lager opleidings- of inkomensniveau gerelateerd is aan meer overgewicht, maar onze analyses laten zien dat de relatie tussen inkomensongelijkheid in een buurt met overgewicht deels verklaard wordt door minder sterke sociale samenhang in buurten met meer inkomensongelijkheid.”

Onderzoek

Het onderzoek van Mackenbach biedt aanknopingspunten om het groeiend aantal mensen met overgewicht op een efficiënte manier terug te dringen. Door gebruik te maken van een buurtaanpak waarin wordt gezorgd voor een goede bereikbaarheid van faciliteiten in de buurt en het betaalbaar maken van gezond eten kunnen grote groepen mensen beïnvloed worden.

Bron: UMCG

Vorig artikelPompje buiten het lichaam fungeert als ‘backup-hart’
Volgend artikelCatalyze opent kantoor op Pivot Park
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.