Nieuwe intensive care ZGT geeft intensieve zorg kwaliteitsboost

0
641

Marco Jong, unithoofd van de intensive care (ic), is trots op de nieuwe afdeling: de plek waar de meest zieke patiënten van het ziekenhuis hun zorg krijgen. Na twee jaar van voorbereiding is de nieuwe ic van ZGT op maandag 3 oktober 2016 officieel geopend. Jong: “Een afdeling met nieuwe en geavanceerde technieken. Dit geeft de specialistische zorg op de intensive care een grote kwaliteitsboost.”

Moderne technieken

De ic voldoet aan alle eisen van deze tijd: de modernste techniek in een helende omgeving. Zo zijn er eenpersoonskamers met een eigen klimaatbeheersing- en biodynamisch verlichtingssysteem. Daarmee kan de omgeving van de patiënt op maat worden aangepast. Zowel qua temperatuur als verlichting. Om de prikkels voor de patiënt te minimaliseren is er ook een nieuw alarmsysteem om patiënten mee in de gaten te houden. In de oude setting waren de alarmgeluiden soms ook op de kamer te horen. Dit kon voor de patiënt erg onrustig zijn. Daarnaast is er een nieuw tilsysteem in het plafond gebouwd. “Hiermee kunnen wij de patiënt in een vroeg stadium mobiliseren. Uit onderzoek blijkt dat dit het herstel bevordert. Daarbij geeft het verlichting van de zorgzwaarte voor de verpleegkundigen”, aldus Jong. “Via kleine, decentrale teamposten kunnen ic-medewerkers buiten de kamer overleggen zonder de patiënt uit het oog te verliezen. Dat zorgt voor veel meer rust ten opzichte van de centrale teampost op de oude ic.” Ook is er een moderne, goed geoutilleerde ruimte voor vaardigheidstrainingen: een skills-lab, waar medewerkers kunnen trainen op specifieke ic-scenario’s. “Door het oefenen op scenario’s en de resultaten direct te bespreken houdt ZGT de kwaliteit van de zorg hoog.”

Gastvrijheid voor patiënten én familie

Op de nieuwe ic zijn enkel eenpersoonskamers ingericht; om meer privacy en rust te bieden voor patiënt én familieleden. Alle zestien kamers zijn gesitueerd op één centrale afdeling zodat ic-medewerkers makkelijk bij elkaar kunnen bijspringen. Omdat patiënten hun eigen kamer hebben, kan er flexibeler worden omgegaan met bezoektijden. Bij de oude ic golden er vaste bezoektijden, om te voorkomen dat het voor andere patiënten te druk werd op de zaal. Vlak buiten de afdeling zijn drie familiekamers ingericht, met een bed en douchegelegenheid, zodat familie en naasten kunnen blijven slapen en dichtbij hun zieke naaste kunnen zijn.

Veiligheid voorop

De eerste patiënten zouden volgens de oorspronkelijke planning op dinsdag 4 oktober 2016 naar de nieuwe ic verhuizen. Echter, in de laatste fase van de veiligheidsmetingen is gebleken dat de perslucht op de nieuwe ic nog niet op het kwaliteitsniveau is die het ziekenhuis beoogt. Omdat de veiligheid van de patiënt altijd voorop staat, wordt de ic pas in gebruik genomen wanneer ook de perslucht op het gewenste niveau is.

Jong vult aan: “De verhuizing verloopt in fases, zodat de ic geleidelijk in gebruik genomen kan worden. Zo is de omschakeling naar de nieuwe afdeling met alle nieuwe indrukken en werkwijzen niet te groot voor de ic-medewerkers. Het belangrijkste is dat dit veilig gebeurt.”

Bron: ZGT

Vorig artikelBlijven strijden om alcoholmisbruik tegen te gaan
Volgend artikelEén Universitair Kanker Centrum Leiden – Den Haag voor betere kankerzorg
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.