Ruim 4 op 10 huisartsbezoeken betreft zelfzorgklacht

Array

Ruim 40% van alle huisartsbezoeken betreft een zelfzorgklacht die door de patiënt zelf opgelost kan worden. De huisarts schrijft ruim twee keer zo vaak een recept uit voor deze klachten (46%) dan dat hij een zelfzorgadvies geeft (19%). Ook als mensen alleen gerustgesteld willen worden door de arts bij eenvoudige gezondheidsklachten, gaat toch bijna 40% met een recept naar huis.

Dat blijkt uit onderzoek van Multiscope onder ruim 1000 Nederlanders, uitgevoerd in opdracht van Neprofarm.

Zolang arts onnodig blijft voorschrijven, neemt patiënt geen regie

In totaal betreft twee derde van de huisartsbezoeken één van de tien veel voorkomende klachten die zich ook voor zelfzorg lenen, zoals oorpijn, hooikoorts, hoesten. Bernard Mauritz, directeur van Neprofarm: ‘Als die aantallen doktersbezoeken worden vermenigvuldigd met de zelfzorgpercentages die door een expertpanel per klacht zijn vastgesteld, dan blijkt dat het bij 40% van de bezoeken in dit onderzoek om een zelfzorgklacht ging.’

In het Zorgakkoord van 2013 staat de ambitie beschreven om de zorg te ontlasten door behandelingen van de medisch specialisten door de huisarts uit te laten voeren, en de druk van huisartsen te verminderen door de patiënt simpele klachten zelf op te laten lossen. Mauritz: ‘De huisarts speelt een belangrijke rol in het daarin ondersteunen van de patiënt om de regie te nemen over zijn eigen gezondheid. Zolang een huisarts blijft voorschrijven, blijft de patiënt naar de huisarts gaan voor simpele klachten. Die transitie blijft dus achter.’

Arts schrijft ook voor wanneer patiënt gerustgesteld wil worden

Bij een kwart van de huisartsbezoeken wil men gerustgesteld worden en zekerheid krijgen over de klacht. De huisarts gaf echter maar aan een vijfde van de mensen met een eenvoudige klacht een zelfzorgadvies en bij 10 procent adviseerde hij even af te wachten, terwijl hij aan maar liefst 46% een recept voorschreef. Mauritz: ‘Een vijfde van de patiënten die voor hoestklachten een afspraak bij de huisarts hadden gemaakt, gaf aan dat ze vooral gerustgesteld wilden worden over hun klacht. Desondanks ging twee derde van hen met een recept naar huis. Als je die groep meer vertrouwen geeft en uitlegt wat ze zelf aan hun klacht kunnen doen, zullen ze in de toekomst bij dergelijke  klachten niet meer zo snel naar de huisarts gaan en scheelt dat toch een paar afspraken die de arts kan besteden aan patiënten die zijn zorg meer nodig hebben.’

De Consumentenbond heeft bovendien voorgerekend dat voor mensen met eenvoudige gezondheidsklachten die hun eigen risico nog niet volgemaakt hebben, een recept veel duurder is dan wanneer zij zelf een vergelijkbaar zelfzorggeneesmiddel kopen.

Over Neprofarm

Neprofarm is de Nederlandse Vereniging van de Farmaceutische Industrie van Zelfzorggeneesmiddelen en Gezondheidsproducten. Neprofarm vertegenwoordigt de belangen van fabrikanten en importeurs van geregistreerde merkgeneesmiddelen die zonder recept verkrijgbaar zijn. Tot dit assortiment behoren zowel de reguliere zelfzorggeneesmiddelen als de homeopathische, fytotherapeutische en antroposofische geneesmiddelen. Ook gezondheidsproducten zoals voedingssupplementen en kruidenpreparaten én zelfzorgproducten die onder de wetgeving voor medische hulpmiddelen vallen, worden door de leden van Neprofarm op de markt gebracht.

Bron: Neprofarm

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen