Maasstad Ziekenhuis treedt toe als kandidaat-lid van Santeon

Array
Santeon ziekenhuizen bieden nu landelijke dekking

Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam zet een belangrijke stap richting Santeon en wordt per 1 oktober kandidaat-lid. De bestuurlijke en inhoudelijke verkenning van de afgelopen maanden naar de toetreding van het Maasstad Ziekenhuis als zevende lid van Santeon, heeft positief uitgepakt. Met dit kandidaat-lid erbij bieden de Santeon ziekenhuizen landelijke dekking en verzorgen circa 13% van de Nederlandse ziekenhuiszorg. Bij de behandeling van kanker gaat zelfs 1 op de 7 patiënten naar een Santeon ziekenhuis.

De Santeon ziekenhuizen liggen verspreid over heel Nederland, wat de samenwerking uniek maakt. Het Maasstad Ziekenhuis vormt een uitstekende aanvulling, zowel geografisch als in zorgportfolio. Zo heeft het Maasstad Ziekenhuis een robot-expertisecentrum (voor operaties met de da Vinci robot) en het brandwondencentrum in Zuidwest-Nederland is er gevestigd. Het ziekenhuis voldoet aan de hoogste internationale kwaliteit- en veiligheidseisen (JCI-keurmerk).

Kandidaat-lid van Santeon

Piet Batenburg, voorzitter van Santeon: ‘We heten het Maasstad Ziekenhuis van harte welkom, we zijn enthousiast over dit kandidaat-lid van Santeon. Nu is er ook in het zuidwesten van Nederland een Santeon ziekenhuis altijd dichtbij voor patiënten.’

Peter Langenbach, voorzitter van de raad van bestuur van het Maasstad Ziekenhuis: Ik ben er trots op dat we straks tot Santeon behoren. Als ziekenhuis willen we iedere dag beter worden, iedere dag beter zorgen voor onze patiënten. Santeon maakt dit mogelijk door een intensieve landelijke samenwerking, de uitwisseling van kennis en ervaring tussen zorgprofessionals, het vergelijken van zorguitkomsten en het gezamenlijk werken aan manieren om de kwaliteit van de zorg in Nederland verder te verbeteren.’

Samenwerken

De Santeon ziekenhuizen werken intensief samen en hebben op diverse terreinen concrete afspraken met elkaar, waarvan sommige met een verplichtend karakter. Ook het Maasstad Ziekenhuis moet aan de verplichtingen voldoen, als één van de criteria voor lidmaatschap. Het komende jaar wordt benut om het Maasstad Ziekenhuis te laten aansluiten. Het betreft bijvoorbeeld afspraken over het in een database registreren en met elkaar bespreken van calamiteiten (Santeon Alert systeem), zodat alle Santeon ziekenhuizen hieruit kunnen leren. Ook de innovatieve kwaliteitsprogramma’s horen daarbij zoals de opleiding intercollegiale coaching voor medische specialisten, de Farmadatabase, afspraken over oncologische zorgpaden, Zorg voor Uitkomst en het Value Based Health Care programma. In dit laatste programma wordt per aandoening een gestructureerde verbetercyclus – gebaseerd op zorguitkomsten – ontwikkeld en ingevoerd in de zeven ziekenhuizen.

Kandidaat-lidmaatschap

Het besluit voor het lidmaatschap gaat de komende maanden het formele besluitvormingstraject van de zes huidige Santeon ziekenhuizen in. Streven is dit eind van het jaar af te ronden. Het kandidaat-lidmaatschap geldt voor een jaar, met de intentie het daarna om te zetten naar volwaardig lidmaatschap.

Santeon

Santeon is de Nederlandse ziekenhuisketen waarbinnen zeven topklinische ziekenhuizen (na toetreding van het Maasstad Ziekenhuis Rotterdam) open samenwerken met als doel de medische zorg te verbeteren door continue vernieuwing: het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht/Nieuwegein/Woerden, Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen, OLVG in Amsterdam, Medisch Spectrum Twente in Enschede, Martini Ziekenhuis in Groningen en kandidaat-lid Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam. De zeven ziekenhuizen samen bieden zo’n 13% van de Nederlandse ziekenhuiszorg.

Meer informatie op www.santeon.nl, www.santeonvoorborstkanker.nl en www.santeonvoorprostaatkanker.nl.

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen