Meedenken en meedoen met radicale vernieuwing in de verpleeghuiszorg.

Array
Project radicale vernieuwing in de verpleeghuiszorg.

LOC zeggenschap in zorg is een driejarig project gestart waarbij 4 zorgorganisaties bestaande regels en systemen mogen loslaten. Andere organisaties worden in staat gesteld dit als buitenring nauw te volgen en kunnen goed werkende innovaties van de vier ‘kernorganisaties’ overnemen. U kunt zich nog aanmelden voor de buitenring.

Vier verpleeghuizen zijn het hart van het project. Zij mogen op hun eigen manier de zorg en dienstverlening organiseren met als uitgangspunt dat samen met cliënten en familie en medewerkers wordt gekeken wat cliënten echt nodig hebben. Bij het loslaten van bestaande regels gaat het hierbij om zowel interne als externe regels. Het ministerie van VWS stelt de regels buiten werking, bijvoorbeeld externe protocollen en inkoopmodellen.

Meekijken via ‘buitenring’

In eerste instantie was besloten dat 25 zorgorganisaties kunnen meekijken met de vier. Inmiddels is besloten dat dit er ook veel meer mogen zijn.

Meekijkende organisaties krijgen een gratis workshop ‘Organiseren vanuit de relatie’.  Deze organisaties krijgen daarna eveneens de mogelijkheid de ideeën van de andere vier over te nemen in hun eigen organisatie.

Bijeenkomsten en sociaal platform

Vier keer per jaar ontmoeten de 4 kernorganisaties en de buitenring elkaar op een grotere bijeenkomst. Daar zijn ook anderen bij, zoals wetenschappers en zorgkantoren. Er is dan gelegenheid om ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren. Deze ervaringen worden ook gedeeld met het ROC zorgonderwijs, zodat toekomstige zorgwerkers al bekend raken met deze nieuwe manier van werken.

Daarnaast is er gelegenheid om contacten op maat te hebben, onder andere via het sociaal platform van LOC. Op het sociaal platform kunnen ervaringen worden uitgewisseld en ook bijvoorbeeld filmpjes worden geplaatst. Via de wekelijkse elektronische nieuwsbrief van LOC wordt over de voortgang en de ervaringen gecommuniceerd.

Meer informatie over het project vindt u via deze link.

Aanmelden kunt u doen via deze link.

Bron: Actiz

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen