Vaker overdiagnose baarmoederhalskanker

Array

Volgend jaar gaat een nieuw bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker van start. Wetenschappers van het Erasmus MC voorspellen dat daarbij veel meer vrouwen, negenduizend in totaal, ten onrechte worden doorverwezen naar een gynaecoloog.

Tweede Kamer

In de huidige screening op baarmoederhalskanker blijkt er elk jaar een overdiagnose bij drieduizend vrouwen. Dat aantal verdriedubbelt, aldus een studie naar de kosteneffectiviteit van de nieuwe screening. Minister Schippers van Volksgezondheid heeft de bevindingen maandag 24 oktober naar de Tweede Kamer gestuurd.

Niet mis

Prof. Harry de Koning, arts-epidemioloog bij de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg, in de Volkskrant: ‘Voor al die vrouwen bij wie sprake is van loos alarm, is dat vervelend, maar het aantal ziekte- en sterfgevallen dat we kunnen voorkomen, is niet mis.’ Tegenover de extra verwijzingen staan de voordelen van het bevolkingsonderzoek in klinkende cijfers: jaarlijks levert de nieuwe manier van screenen 100 extra kankerdiagnoses op en blijkt het 35 keer vaker levensreddend.

Besmet

De studie is verricht op verzoek van het RIVM, dat verantwoordelijk is voor uitvoering van het bevolkingsonderzoek. Het RIVM besloot hiertoe op basis van cijfers waaruit bleek dat veel meer vrouwen met HPV besmet zijn dan werd aangenomen. In het nieuwe bevolkingsonderzoek, dat enkele miljoenen euro’s duurder uitpakt, wordt nauwkeuriger gezocht naar afwijkende cellen.

Kosten

De Koning voorziet dat de kosten op termijn dalen tot onder het huidige niveau. Zo zal bij meer vrouwen het voorstadium van kanker worden aangetroffen, wat ervoor kan zorgen dat een dure behandeling niet nodig is.

Bron: Erasmus MC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen