Vaker overdiagnose baarmoederhalskanker

0
878

Volgend jaar gaat een nieuw bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker van start. Wetenschappers van het Erasmus MC voorspellen dat daarbij veel meer vrouwen, negenduizend in totaal, ten onrechte worden doorverwezen naar een gynaecoloog.

Tweede Kamer

In de huidige screening op baarmoederhalskanker blijkt er elk jaar een overdiagnose bij drieduizend vrouwen. Dat aantal verdriedubbelt, aldus een studie naar de kosteneffectiviteit van de nieuwe screening. Minister Schippers van Volksgezondheid heeft de bevindingen maandag 24 oktober naar de Tweede Kamer gestuurd.

Niet mis

Prof. Harry de Koning, arts-epidemioloog bij de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg, in de Volkskrant: ‘Voor al die vrouwen bij wie sprake is van loos alarm, is dat vervelend, maar het aantal ziekte- en sterfgevallen dat we kunnen voorkomen, is niet mis.’ Tegenover de extra verwijzingen staan de voordelen van het bevolkingsonderzoek in klinkende cijfers: jaarlijks levert de nieuwe manier van screenen 100 extra kankerdiagnoses op en blijkt het 35 keer vaker levensreddend.

Besmet

De studie is verricht op verzoek van het RIVM, dat verantwoordelijk is voor uitvoering van het bevolkingsonderzoek. Het RIVM besloot hiertoe op basis van cijfers waaruit bleek dat veel meer vrouwen met HPV besmet zijn dan werd aangenomen. In het nieuwe bevolkingsonderzoek, dat enkele miljoenen euro’s duurder uitpakt, wordt nauwkeuriger gezocht naar afwijkende cellen.

Kosten

De Koning voorziet dat de kosten op termijn dalen tot onder het huidige niveau. Zo zal bij meer vrouwen het voorstadium van kanker worden aangetroffen, wat ervoor kan zorgen dat een dure behandeling niet nodig is.

Bron: Erasmus MC