Dreigend tekort reumamedicijn sulfasalazine

0
1447
Beperkte beschikbaarheid sulfasalazine leidt tot gezondheidsrisico’s 

De afgelopen weken krijgt het Reumafonds meldingen binnen van patiënten dat het middel sulfasalazine beperkt leverbaar is. Patiënten, voor wie een zorgvuldig afgewogen dosis sulfasalazine goed werkt, moeten straks tijdelijk hun behandeling staken of overstappen naar een ander middel. Het Reumafonds vindt het zorgwekkend dat patiënten geen toegang hebben tot voor hen goed werkende medicijnen. 

In 2014 waren er ongeveer 16.000 gebruikers van dit middel in Nederland. Sulfasalazine wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt door zwangere vrouwen, omdat de bijwerkingen relatief gering zijn. De zeer beperkte beschikbaarheid zal mogelijk tot maart 2017 duren. Dit tekort leidt tot gezondheidsrisico’s voor patiënten. Het Reumafonds roept de overheid en de producent van sulfasalazine op om nu maatregelen te nemen.
Sija de Jong, manager Patiëntenbelangen van het Reumafonds: “voor patiënten bij wie dit medicijn goed werkt, betekent overstappen naar een ander middel een grote onzekerheid. Een nieuw middel kan bijwerkingen veroorzaken of de reumaklachten kunnen terugkomen. Wij raden mensen die de medicijnen niet of onvoldoende kunnen krijgen aan om met hun arts alternatieven te bespreken”.
Het Reumafonds heeft een speciale webpagina gemaakt met meer informatie voor patiënten: www.reumafonds.nl/sulfasalazine. Bovendien roept het Reumafonds mensen die te maken krijgen met leveringsproblemen op zich te melden via: www.reumafonds.nl/meldpunt.
Meer over sulfasalazine
Sulfasalazine is een geneesmiddel dat behoort tot de langzaam werkende anti-reumatica (conventionele synthetische DMARDS). Het middel wordt met succes toegepast bij reumatoïde artritis en enkele andere vormen van chronische gewrichtsontsteking. Ook bij chronische darmontstekingen is sulfasalazine werkzaam. Het middel wordt langdurig gebruikt. Als het middel werkt en wordt gestaakt kunnen de klachten na 4-8 weken terugkeren.
Bron: nvr.nl & Reumafonds
Vorig artikelJaarverslag Nationaal Preventie Mechanisme (NPM) 2015 verschenen
Volgend artikelMaden als schoonmakers van wonden
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.