Risico op hartklachten na aangeboren hartafwijking in bloed te meten

Array

Met een bloedtest kunnen cardiologen het risico op hartklachten beter voorspellen bij volwassenen met een aangeboren hartafwijking. Ze weten daardoor beter welke patiënt snel medicijnen of een nieuwe ingreep nodig heeft, en wie ze kunnen geruststellen. Dat ontdekte Vivan Baggen van het Erasmus MC met een beurs van de Hartstichting. Haar resultaten zijn gepubliceerd in vakblad Circulation.

Baggen onderzocht het bloed van honderden volwassenen met een aangeboren hartafwijking, en concludeert dat bepaalde eiwitten kunnen vertellen of iemand een hoog of laag risico loopt op hartklachten. ‘Met een bloedtest kun je kleine veranderingen in het hart meten, die je niet ziet met de gebruikelijke tests, zoals een hartfilmpje (ECG) en een echo van het hart,’ licht ze toe.

Steeds meer volwassen patiënten
Het opsporen van complicaties van aangeboren hartafwijkingen wordt steeds belangrijker, want het aantal volwassen patiënten stijgt. Dat komt door de betere operaties op kinderleeftijd: tot de jaren zestig van de vorige eeuw overleden de meeste baby’s met een hartafwijking. Tegenwoordig worden de meeste patiënten volwassen: er zijn in Nederland naar schatting meer dan 35.000 volwassen die als kind zijn geopereerd aan hun hart.
Vroeger dacht men dat het hart na een hersteloperatie ook echt genezen was, maar dat blijkt niet te kloppen. Veel mensen krijgen jaren later toch hartklachten, zoals  verminderde pompkracht van het hart (hartfalen) of ritmestoornissen. Maar wie welke klachten krijgt, is lastig te voorspellen.
600 patiënten onderzocht
Baggen onderzocht daarom het bloed bijna 600 mannen en vrouwen tussen 18 en 75 jaar met een aangeboren hartaandoening, zoals een vernauwing van de lichaamsslagader uit het hart.
Ze testte de hoeveelheden van drie eiwitten, die aangeven of de hartspier bijvoorbeeld overbelast of beschadigd is (NT-proBNP, troponine-T en GDF-15). Drie jaar lang hield ze bij welke patiënten overleden, een nieuwe operatie nodig hadden of hartfalen ontwikkelden.
Eiwitten voorspellen klachten
Baggen zag dat patiënten met weinig van één van de eiwitten (NT-proBNP) bijna nooit overleden of hartfalen kregen. Artsen kunnen die patiënten dus geruststellen: zij hoeven minder vaak terug naar de cardioloog voor controle. Baggen: ‘Dat is erg fijn voor deze patiënten, en het vermindert ook de kosten.’
Ook de patiënten met het hoogste risico op hartziekten kun je er uitpikken met een bloedtest, ontdekte Baggen. Dat zijn de mensen met veel van alle drie de eiwitten in hun bloed. Die patiënten moeten cardiologen dus juist extra goed in de gaten houden: zij hebben mogelijk baat bij medicijnen of een nieuwe operatie.
De onderzoekers willen nu verder uitzoeken of patiënten dankzij de bloedtest inderdaad ook een betere behandeling krijgen, en minder vaak ritmestoornissen en andere hartklachten. Baggen: ‘Als dat zo is, dan is een bloedtest dus een zinvolle aanvulling op de één- of tweejaarlijkse controle van volwassenen met een aangeboren hartafwijking.’
Bron: Hartstichting
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen