ADD-ON status voor tweede generatie angiogeneseremmer voor behandeling van mCRC

Array

Sanofi krijgt ADD-ON status voor Zaltrap® (aflibercept) voor de behandeling van gemetastaseerde colorectale kanker (mCRC)

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZA) heeft recent een add-on prestatie toegekend aan aflibercept bij de indicatie ‘in combinatie met irinotecan/5- fluorouracil/folinezuur (FOLFIRI) chemotherapie voor gebruik bij volwassenen met gemetastaseerde colorectale kanker (mCRC) die resistent is tegen of progressie vertoont na een oxaliplatine-bevattend behandelschema.1

Aflibercept is een tweede-generatie angiogeneseremmer die in combinatie met FOLFIRI in deze indicatie significante overlevingswinst biedt ten opzichte van FOLFIRI alleen1,2. Met deze add-on status kan aflibercept nu eenvoudig worden vergoed door de zorgverzekeraar aan het ziekenhuis.

Over Zaltrap

Zaltrap behoort tot de groep van anti-kanker geneesmiddelen aangeduid als ‘angiogenese- remmers’. De werkzame stof van Zaltrap is aflibercept, een eiwit dat aangrijpt op meerdere factoren die een rol spelen bij het proces van nieuwvorming van bloedvaten die de tumor voorzien van voedingsstoffen en zuurstof. Door de groei van de tumorbloedvaten te remmen, helpt aflibercept, in combinatie met de celdodende chemotherapie, de groei van de tumor te stoppen of af te vertragen.

Over gemetastaseerde colorectale kanker (mCRC)

Colorectaal carcinoom is een veelvoorkomende vorm van kanker, voornamelijk in westerse landen. Jaarlijks worden er in Nederland meer dan 13.000 nieuwe patiënten gediagnosticeerd, bij wie ongeveer tweederde in het colon en een derde van alle tumoren in het rectum (endeldarm) is gelokaliseerd. Het aantal diagnoses is hoger voor mannen dan voor vrouwen. Ongeveer 80% van alle patiënten is 60 jaar of ouder. Bij diagnose heeft ruim 20% van de patiënten metastasen op afstand (stadium IV). De prognose van patiënten is verbeterd door de jaren. De 5-jaarsoverleving voor patiënten met colorectaal carcinoom is nu ongeveer 60% 3.

Referenties:1. 2. 3

Vigerende SmPC Zaltrap; www.ema.europa.eu
Van Cutsem et al. J Clin Oncol. 2012 Oct 1;30(28):3499-506.

http://www.iknl.nl/docs/default-source/shop-downloads/kankerzorg-in-beeld-(kib).pdf

Bron: Sanofi

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen