1 op de 6 volwassenen heeft last van gehoorverlies

Array

Naarmate we ouder worden kunnen we het vermogen verliezen om zachte, hoge tonen te waarnemen. U kunt perfect zonder vogelgezang leven, maar het verlies van de bouwstenen van spraak heeft wel meer verstrekkende gevolgen. De meest voorkomende oorzaken van gehoorverlies zijn leeftijd en overblootstelling aan harde geluiden. Gehoorverlies kan echter ook worden veroorzaakt door een infectie, een hoofdletsel, kankerbehandelingen of bepaalde medicijnen.

Ouderdomsgehoorverlies

Ouderdomsgehoorverlies is een gevolg van de levenslange, dagelijkse slijtage van het gehoorsysteem. De meest voorkomende symptomen zijn moeite om zachte stemmen te horen en moeite om spraak te verstaan wanneer er achtergrondlawaai aanwezig is. Vaak merken familieleden ouderdomsgehoorverlies eerder op dan de persoon zelf.

Lawaaislechthorendheid

Dit wordt vaak veroorzaakt door te hoge blootstelling aan te hoge geluidsniveaus. Het bedreigt het gehoor van militair personeel, politieagenten, bouwvakkers, fabrieksarbeiders, boeren, tandartsen en kleuterleiders – om maar een aantal voorbeelden te noemen. Ook concerten en mp3-spelers kunnen uw gehoor beschadigen. Regelmatige blootstelling aan harde geluiden werkt gehoorverlies in de hand. Daarom is het belangrijk dat u altijd gehoorbescherming draagt in lawaaierige omgevingen.

Gehoorverlies kan worden veroorzaakt door problemen in het buiten- en middenoor of door beschadigde cellen of vezels in het binnenoor. Of een combinatie van beide.

Gehoorverlies door problemen in het buiten- en middenoor (geleidend)

Geleidend gehoorverlies wordt veroorzaakt door problemen in het buiten- en middenoor, waardoor de geluiden het binnenoor niet kunnen bereiken. De meest voorkomende oorzaken zijn verstopping van het gehoorkanaal door oorsmeer, een geperforeerd trommelvlies, vloeistof in het middenoor en beschadigde of defecte middenoorbeentjes (gehoorbeentjes).

Gehoorverlies door problemen in het binnenoor (perceptief)

Dit soort gehoorverlies treedt op wanneer de gevoelige zenuwvezels in het binnenoor beschadigd raken. Hierdoor kan het geluid niet correct worden doorgestuurd. Dit kan een gevolg zijn van overblootstelling aan hard geluid. De meest voorkomende oorzaak van perceptief gehoorverlies is echter het natuurlijke verouderingsproces. Bij sommigen verslijten de zintuigcellen al op 50-jarige leeftijd terwijl bij anderen het gehoorverlies zelfs op 80-jarige leeftijd verwaarloosbaar is. Deze toestand is in de meeste gevallen blijvend.

Gehoorverlies is anders dan gezichtsverlies

Net als bij het oog, worden de prestaties van het oor minder naarmate u ouder wordt. Door slechte ogen wordt het langzaamaan moeilijker om te lezen als de letters kleiner worden, maar bij gehoorverlies is het anders.

Bij gehoorverlies kan het moeilijk zijn bepaalde woorden en geluiden te horen. Zo worden de medeklinkers met een hoge toon, zoals f, s en t, eenvoudig overstemd door de luide klinkers met een lage toon, zoals een a, o en u. Personen met gehoorverlies klagen vaak dat ze anderen wel horen praten maar niet verstaan wat ze zeggen.

Symptomen van gehoorverlies

1. U vindt dat de mensen in uw omgeving mompelen of zacht praten.

2. U kunt gesprekken in restaurants of op drukke plaatsen moeilijk volgen.

3. U moet uw tv, radio of telefoon vaak luider zetten.

4. Uw vrienden en familieleden klagen regelmatig dat ze wat ze tegen u zeggen altijd moeten herhalen.

5. U moet naar het gezicht van de mensen kijken om te kunnen verstaan wat ze zeggen?

6. U merkt dat u alledaagse geluiden zoals kwetterende vogels, voetstappen of tikkende klokken niet meer hoort.

Bron: Oticon

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen