Emotionele fitness voorkomt werkstress

Array

Sinds oktober kent Nederland een fitnessclub voor de emotionele gezondheid: The Therapy Club. ‘Zoals je bij een sportschool je lichaam traint, leer je bij ons je emotionele conditie op te bouwen’, vertelt oprichter Rob van Drunen.

De fitnessclub ontwikkelde daarvoor een unieke emotionele fitnessmethode. ‘Hiermee is werkstress te voorkomen. Ideaal, want vaak kijken werkgevers pas naar wat ze moeten doen, nadat het misgegaan is. Onze methode biedt hen een preventieve oplossing. Niet voor niets kloppen dan ook steeds meer bedrijven bij ons aan.’

Volksziekte nummer 1

The Therapy Club – momenteel actief in Amsterdam en Utrecht – is een initiatief van een groep therapeuten en coaches met diverse achtergronden. Zij zagen om zich heen mensen massaal hardlopen, bij saladebars eten of zelfs nog even mediteren voor het slapen gaan. Maar ondanks die enorme aandacht voor gezondheid blijkt één op de zeven medewerkers emotioneel uitgeput en lijkt een burn-out binnenkort volksziekte nummer één te zijn. Van Drunen: ‘Waarom zoveel aandacht voor de fysieke gezondheid, terwijl men vergeet aan de emotionele fitheid te werken? De wetenschap heeft al jaren geleden bewezen dat fysieke, psychische, emotionele en spirituele aspecten onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.’ Terwijl de vernieuwende fitnessclub-oprichter zichzelf deze vraag stelde, zag hij tegelijkertijd dat er eigenlijk nergens een plek was om deze emotionele gezondheid op te bouwen en te onderhouden. Het bleek de kiem voor The Therapy Club.

Emotionele fitnessmethode

Samen met andere therapeuten en coaches ontwikkelende Van Drunen vervolgens een emotionele fitnessmethode. ‘Deze methode is gebaseerd op zeven principes, waaronder het te leren luisteren zonder te oordelen. Elke fitnessessie duurt anderhalf uur en kent een format met vijf vaste elementen.’

Manifest

Deze week is het de Week van de Werkstress en daarom lanceerde The Therapy Club een manifest getiteld: ‘Strijd voor emotionele vrijheid’. ‘Iedere generatie kent haar eigen idealen en strijd. Onze ouders bereidde ons voor op een strijd die niet als de onze voelde. Door sommigen werden wij daarom weggezet als een patatgeneratie, als welvarende jongeren die geen strijd hoefden te leveren voor vrijheid. Maar nu zijn wij volwassen en strijdlustiger dan ooit! Onze generatie, met name de groep tussen 30 en 34 jaar, vormt namelijk een risicogroep voor stress, burn-outs, depressies, et cetera. De zoektocht naar een andere manier van leven en een andere samenleving is daarom urgent’, aldus de ferme ondernemer, die persoonlijk ook kampte met een burn-out.

Bron: The Therapy Club
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen