Minder medicijnresten in water

Array
Ambitie: minder medicijnresten in water

Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) ondertekende woensdag de intentieverklaring Delta- aanpak Waterkwaliteit en Zoetwater. Tal van andere partijen, waaronder de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen, plaatsten ook hun handtekening. Namens de Vereniging tekenden voorzitter Paul Korte en directeur Gerard Schouw. ‘We willen als branche een concrete bijdrage leveren aan vermindering van geneesmiddelresten in het milieu’, zegt Armand Voorschuur, senior beleidsadviseur bij de Vereniging.

Vergrijzing

De intentieverklaring richt zich op diverse watervervuilers, waaronder geneesmiddelen. In Nederland komt jaarlijks minstens 140 ton aan geneesmiddelresten via de rioolwaterzuivering in het oppervlaktewater, schat het RIVM. Dat is beduidend meer dan bijvoorbeeld de 17 ton aan gewasbeschermingsmiddelen die volgens dit instituut in het water komt. Uit het rapport ‘Geneesmiddelen en Waterkwaliteit’ van het RIVM van 7 oktober blijkt dat er aanleiding is voor bezorgdheid. Waarschijnlijk groeit het probleem van geneesmiddelen in water de komende jaren, vanwege vergrijzing en klimaatverandering.

Aanpak

De intentieverklaring noemt twee belangrijke acties om het medicijnprobleem aan te pakken: ketenaanpak en zuivering. Vanaf 2018 treedt het uitvoeringsprogramma ‘Ketenaanpak medicijnresten uit water’ in werking. De Vereniging werkt in Europees verband mee aan een holistisch managementsysteem voor milieurisico’s van medicijnresten, het Eco Pharmaco Stewardship (EPS).

Handtekening en steun

Drie ministeries tekenden woensdag de intentieverklaring: Infrastructuur en Milieu, Economische Zaken en VWS. Vanuit de geneesmiddelenbranche tekenden organisaties als de KNMP, Bogin en Neprofarm. Allerlei andere partijen (waaronder bijvoorbeeld IPO, VNG en LTO) tekenden de verklaring ook. Vijftien andere organisaties (zoals NHG, Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik, Radboud UMC en Staatsbosbeheer) spraken hun steun uit voor de verklaring.

Speech minister Schultz van Haegen

Bron: Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen