Onderzoek Catharina Kanker Instituut wint prijs op internationaal buikvlieskankercongres

0
980
co-assistent Leanne Vaartjes van het Catharina Kanker Instituut

Eén van de onderzoeken over buikvlieskanker van het Catharina Kanker Instituut is op het tweejaarlijkse internationale wereldcongres van de Peritoneal Surface Oncology Group International (PSOGI) uitgeroepen tot ‘Top-Abstract’ van 2016. Dat betekent dat de resultaten van het onderzoek in een speciale sessie tijdens het congres in Washington (VS) zijn gepresenteerd. Daarnaast ontving de onderzoeksgroep onder leiding van oncologisch chirurg dr. Ignace de Hingh van het Catharina Kanker Instituut een speciale award.

Het onderzoek dat de prijs heeft gewonnen, is uitgevoerd door co-assistent Leanne Vaartjes van het Catharina Ziekenhuis en bestudeert verschillende factoren die van invloed zijn op de overleving van patiënten met buikvlieskanker. Dankzij nauwe samenwerking met de Nederlandse Kanker Registratie van het IKNL is dit één van de grootste onderzoeken onder patiënten met buikvlieskanker die ooit in de literatuur zijn beschreven. Het gaat in totaal om ruim 16 duizend Nederlandse patiënten met buikvlieskanker.

Ruim vertegenwoordigd

Met de resultaten van dit onderzoek kunnen patiënten met buikvlieskanker beter worden voorgelicht, behandelingen geëvalueerd en toekomstige onderzoeksvragen rondom buikvlieskanker worden opgesteld.

Het Catharina Kanker Instituut is in Nederland een vooraanstaand centrum als het gaat om onderzoek rondom buikvlieskanker. Het team van onderzoekers uit het Catharina Ziekenhuis was dan ook ruim vertegenwoordigd op het congres in Washington. In totaal werden de resultaten van acht recente wetenschappelijke onderzoeken uit het ziekenhuis gepresenteerd.

 

Buikvlieskanker

Buikvlieskanker wordt veroorzaakt door uitzaaiingen op het buikvlies die ontstaan uit tumoren in de buik. Tot enkele jaren geleden waren patiënten met buikvlieskanker niet te genezen. Dankzij de HIPEC-behandeling, één van de specialisaties van het Catharina Ziekenhuis, kan een deel van deze patiënten toch behandeld worden. Jaarlijks ondergaan 75 patiënten met buikvlieskanker in het Catharina Ziekenhuis de HIPEC-behandeling.

In 2015 publiceerde het Catharina Ziekenhuis de eerste resultaten van de HIPEC-behandeling. Daaruit bleek dat na een HIPEC-behandeling de gemiddelde overlevingsduur steeg van 6 naar 36 maanden.

Bron: Catharina Ziekenhuis

Vorig artikelResultaatsturing sociaal domein
Volgend artikelKinderen missen tandzorg door slecht geïnformeerde ouders
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.