Koningin Máxima brengt bezoek aan Roessingh

Hare Majesteit Koningin Máxima heeft dinsdag 22 november een werkbezoek gebracht aan Roessingh, Centrum voor Revalidatie en Roessingh Research and Development (RRD) in Enschede.

Tijdens het bezoek sprak Koningin Máxima met het Bestuur van het revalidatiecentrum en met de directeur van RRD over de (wetenschappelijke) ontwikkelingen in de zorg. Koningin Máxima kreeg een rondleiding met demonstraties in het gangbeeldanalyse lab en het Novalab.

Onderzoekers en een fysiotherapeut lieten haar zien hoe innovatieve ontwikkelingen op het gebied van robotica, virtual reality en telemedicine worden toegepast in het revalidatieproces.

In het gangbeeldanalyse lab bij RRD bevinden zich faciliteiten om het looppatroon en de loopbeweging te analyseren en om de fysieke mogelijkheden en beperkingen van mensen te onderzoeken. Tevens werd de ironHand gedemonstreerd. Dit is een robotische handschoen die mensen met een verminderde handfunctie, na bijvoorbeeld een beroerte, kan ondersteunen tijdens het uitvoeren van alledaagse taken.

HandsOn

Het Novalab in het revalidatiecentrum is een ruimte ingericht voor virtual reality en robotica. In het Novalab zet Roessingh innovatieve apparatuur in ten behoeve van de cliënten; met name vanuit onderzoeken door RRD. In het Novalab werden de Gryphon Rider, de Armeo Boom en HandsOn gedemonstreerd. De Gryphon Rider is een balansspel dat wordt gebruikt om de zit- en stabalans te oefenen. Het spel sluit aan bij het niveau van de cliënten en is volledig instelbaar. ArmeoBoom is een robot die de arm slim en volledig ondersteunt zodat armbewegingen kunnen worden geoefend zonder hinder van de zwaartekracht. Dit wordt bijvoorbeeld ingezet voor patiënten die een beroerte hebben gehad. HandsOn is een therapeutische revalidatiegame voor het trainen van de arm- en handfunctie van kinderen met Cerebrale Parese. Zij besturen de game door het oppakken en verplaatsen van verschillende objecten. Dit zorgt voor een intensieve en motiverende training.

Tenslotte sprak Koningin Máxima met een aantal cliënten over hun ervaringen en vertelden de patiënten wat deze innovatieve ontwikkelingen voor hen en toekomstige patiënten (kunnen) betekenen.

Over Roessingh

Roessingh in Enschede is een gespecialiseerd revalidatiecentrum voor volwassenen en kinderen, dat gebruik maakt van de modernste hulpmiddelen en de nieuwste revalidatietechnieken. Revalidatiecentrum Roessingh maakt deel uit van Roessingh Concern, waarin behandeling en zorg, wetenschappelijk onderzoek en commerciële activiteiten bijeen zijn gebracht. Meer informatie staat op de website: www.roessingh.nl.

Over Roessingh Research and Development

Roessingh Research and Development is een groot wetenschappelijk onderzoeksinstituut, gericht op revalidatietechnologie en telemedicine. RRD werkt nauw samen met Roessingh, Centrum voor Revalidatie en de Universiteit Twente, maar ook met (internationale) partners. De Universiteit Twente en Roessingh Research and Development werken intensief met elkaar samen op het gebied van de revalidatietechnologie en telemedicine.

 

Meer informatie staat op de website: www.rrd.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen