Aidsepidemie opnieuw gevaarlijk in opmars

0
908

Aan de vooravond van Wereld Aids Dag waarschuwt Aidsfonds met een confronterende campagne ‘Het virus dreigt te winnen” voor een groeiende aidsepidemie. Volgens een nieuw rapport van Aidsfonds staan we op een cruciaal keerpunt in de bestrijding van aids : of we grijpen nú in en we krijgen aids de wereld uit, of de epidemie wint met een explosie van nieuwe hiv-infecties. Er overlijden nu al drie keer zoveel mensen aan aids als in 1990.

“De aidsepidemie is opnieuw gevaarlijk in opmars. Niet ver weg in Afrika, waar we al jarenlang investeren in succesvolle hiv-behandelingsprogramma’s, maar juist heel dichtbij”, zegt Louise van Deth, de nieuwe directeur van Aidsfonds. “Het is nu of nooit om de aidsepidemie te stoppen. Zijn wij de generatie die een einde maakt aan één van de grootste epidemieën aller tijden, of geven we hiv opnieuw door aan de volgende generatie?”

Nieuwe brandhaarden, minder geld

aidsepidemieInternationaal is afgesproken om nu alles op alles te zetten zodat aids in 2030 aids de wereld uit is. Volgens het vandaag verschenen rapport van het Aidsfonds, laten de ontwikkelingen van het afgelopen jaar een zorgwekkende trendbreuk zien. De internationale financiering voor de bestrijding van aids neemt wereldwijd af, terwijl nieuwe hiv-infecties juist dramatisch toenemen in sommige regio’s en landen. Bijvoorbeeld in Oost Europa-Centraal Azië is er sinds 2010 een toename van nieuwe hiv-infecties met 57%. Rusland en Oekraïne zijn de nieuwe brandhaarden van de aidsepidemie.

Van Deth was onlangs in Oekraïne: ”Wat begon als een epidemie onder risicogroepen, zoals onder homomannen en druggebruikers, is intussen een algemene epidemie geworden. Meer dan de helft van de nieuwe hiv-infecties in Oekraïne vindt nu plaats bij jonge vrouwen.”

Doodsoorzaak nummer 1 onder jonge vrouwen

Wereldwijd worden vooral jonge vrouwen onevenredig hard getroffen door de epidemie. Aids is doodsoorzaak nummer 1 onder jonge vrouwen. “Na alle wereldwijde inspanningen van de afgelopen tientallen jaren is dit ronduit schokkend. Nu afwachten en nietsdoen betekent dat onze kinderen een onaanvaardbaar hoge prijs zullen betalen. Aids de wereld uit, het kán echt, we weten hoe het moet. Het komt aan op meer inzet, meer geld én op politieke wilskracht. De tijd dringt”, volgens Van Deth.

Er zijn op dit moment 37 miljoen mensen met hiv, daarvan krijgt krap de helft levensreddende medicijnen. Het afgelopen jaar kwamen er opnieuw 2,1 miljoen nieuwe hiv-infecties bij en 4 van de 10 mensen wereldwijd weten niet dat ze hiv hebben.

Om mensen en middelen beter te kunnen inzetten om de aidsepidemie te stoppen, gaan STOP AIDS NOW! en het Aids Fonds voortaan samen verder, onder de naam Aidsfonds.

Bron: Aidsfonds
Vorig artikelJongeren met goede band ouders beginnen later aan seks
Volgend artikelReade biedt reumapatiënten meer grip op reuma met ReumaMeter app
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.