Zorgverzekering bespaartips voor studenten

Array

Een gemiddeld studentenbudget houdt niet veel over, dus iedere besparing is dan ook meer dan welkom! Sinds half november kunnen studenten weer overstappen naar een andere zorgverzekeraar: een goed moment om even stil te staan bij de dekking en kosten van je huidige zorgverzekering. Wat zijn nu belangrijke aandachtspunten voor studenten bij het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering of het overstappen naar een andere zorgverzekeraar in 2017? En niet minder belangrijk: hoe houd je als student aan het eind van de maand écht meer geld over voor leuke dingen?

Vergelijk en bespaar op het soort polis van je basiszorgverzekering

Hoewel de basiszorgverzekering bij iedere zorgverzekering dezelfde inhoud heeft, verschillen de premies en kunnen zorgverzekeraars zorgafspraken maken met verschillende zorgverleners. Op basis hiervan kan zorg bij deze zogenaamde ‘gecontracteerde zorgverleners’ tegen een lager tarief worden aangeboden. Doorgaans heb je de keuze uit een budget-, natura- of restitutiepolis. De budgetpolis biedt je de minste keuzevrijheid uit zorgverleners: daar tegenover staat echter wel een lagere premie!

Stel je gewenste eigen risico vast

Het eigen risico, de naam zegt het al, zijn zorgkosten die voor eigen rekening komen. Het gaat om bepaalde zorgkosten uit het basispakket en het bedrag van het eigen risico wordt ieder jaar door de overheid bepaald. In 2017 is het eigen risico op €385,- vastgesteld. Dit verplicht eigen risico kan echter ook worden verhoogd met maximaal €500,- tot €885,-. Hoe hoger dit vrijwillig eigen risico, hoe meer korting je krijgt op de premie van je basisverzekering.

Aanvullende verzekering: wel of niet?

In aanvulling op de basiszorgverzekering kan je er voor kiezen de dekking aan te vullen of uit te breiden met een aanvullende zorgverzekering. In hoeverre je een aanvullende zorgverzekering nodig hebt, is afhankelijk van je persoonlijke zorgwensen en de zorgkosten die je verwacht te maken.

Bepaal voor jezelf of je met een aanvullende verzekering voordeliger uit bent. Maak de optelsom van te verwachten zorgkosten en de kosten voor de premie van je aanvullende verzekering. Een aanvullende verzekering kost al snel zo’n €10,- tot €20,- extra per maand. Kies je voor een heel aanvullend pakket met meerdere dekkingen of ga je juist voor een aantal losse modulen voor zorg waar je vaak gebruik van maakt? Zorg in ieder geval dat je niet teveel betaalt voor zorg waar je geen of amper gebruik van maakt!

Tot slot: Denk aan je zorgtoeslag!

Grote kans dat je als student recht hebt op zorgtoeslag, een overheidsbijdrage in de kosten voor de zorgverzekering. Bekijk op de website van de belastingdienst op hoeveel zorgtoeslag jij in 2017 recht hebt en vraag deze tijdig aan! Op zoek naar meer bespaartips?

Bekijk een overzicht van 10 handige bespaartips studenten zorgverzekeringen op https://www.studenten-zorgverzekeringen.nl/bespaartips.html op studenten-zorgverzekeringen.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen