Martini Allergie Centrum voor Kinderen grootste centrum van Noord-Nederland

Array

Het Martini Allergie Centrum voor Kinderen (MACK) viert deze week zijn 5-jarig jubileum. Het MACK is gespecialiseerd in de diagnostiek, behandeling en ondersteuning van kinderen met (verdenking van) complexe allergieën. Allergieklachten bij kinderen kunnen zich uiten in eczeem, hooikoorts, astma en/of buikpijn. Jaarlijks ziet het centrum ongeveer 1.000 kinderen uit heel het Noorden en verder. Sinds de start in 2011 zijn bijna 3.000 voedselprovocaties uitgevoerd. Het MACK is de afgelopen jaren uitgegroeid tot het grootste centrum op het gebied van kinderallergieën in Noord-Nederland.

In de jubileum week organiseert het MACK tal van activiteiten voor patiënten, verwijzers en medewerkers. Dinsdag 13 december vindt de publiekslezing “Allergie bij Kinderen” plaats. Onder leiding van presentatrice Marijke Roskam vertellen een ervaringsdeskundige, de diëtist en kinderartsen van het MACK over allergieën bij kinderen. Gerbrich van der Meulen, kinderarts-allergoloog van het MACK: “Bij ongeveer 15% van alle kinderen wordt er een voedselallergie vermoed, bij slechts 2% wordt het ook echt aangetoond. We zien de laatste jaren het aantal kinderen met een ernstige voedselallergie stijgen, met name voor pinda’s en noten.” Het MACK zorgt er voor dat deze kinderen in een kindvriendelijke omgeving snel terecht kunnen voor een eerste afspraak. Het multidisciplinair behandelteam van het MACK zorgt er voor dat kinderen met een ernstige allergie zo veel mogelijk kind kunnen zijn.

Allergenenvrijbuffet

Zaterdag 10 december was er voor patiëntjes van het MACK en hun ouders een speciaal buffet dat vrij was van 15 allergenen. Kinderdiëtist Irene Herpertz: “Voor een kind met een allergie is het niet altijd vanzelfsprekend om overal uit eten te kunnen gaan. Als ouder en kind met een allergie moet je altijd controleren wat je eet en wat de ingrediënten en allergenen zijn. Met dit speciale buffet kunnen kinderen zorgeloos eten, samen met hun familie.” Het buffet werd bereid door de speciaal opgeleide dieetkoks van het MACK.

Delen van expertise

Het MACK hecht grote waarde aan het samenwerken en het delen van haar expertise met andere kinderartsen. Daarom is er donderdag 15 december voor de verwijzende kinderartsen uit de noordelijke provincies een bijscholingscursus, met als thema ”MACK 5 jaar later, focus op samenwerken”. Bestuursvoorzitter Hans Feenstra van het Martini Ziekenhuis: “Het MACK heeft een bovenregionale functie en heeft de afgelopen jaren veel kennis opgebouwd. Door deze kennis te delen is een goede doorverwijzing mogelijk zodat kinderen met een allergie op de juiste plek terechtkomt.”

Bron: Martini Ziekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen