Prijs voor sterk verbeterde communicatietechniek voor verlamde patiënt

Array
Met een nieuwe methode van Brain Computer Interfacing (BCI), waarmee patiënten met een verlamming veel sneller kunnen communiceren dan tot nog toe het geval was, hebben wetenschappers uit het Donders Instituut van de Radboud Universiteit en het Radboudumc maandag 5 december in Dublin de eerste prijs gewonnen in de Assistive Technology Challenge van de International ALS Association en Prize4Life.

De onderzoekers kregen financiële steun om hun nieuwe methode, NoiseTag BCI, uit te werken tot product. Met een BCI of Brain Computer Interface is het mogelijk om met hersenactiviteit een computer aan te sturen. De bestaande systemen werken echter erg langzaam: het kan wel een minuut duren voor je een kort woord geproduceerd hebt. Ook zijn ze erg gevoelig voor storing, bijvoorbeeld door een losse elektrode of een spiertrekking.

Sneller, minder storing, zonder kalibratie

De nieuwe methode werkt aanzienlijk beter. De gebruiker richt daarbij zijn aandacht op zich een letter in een matrix. Iedere letter heeft z’n eigen een code van lichtflitsjes, vergelijkbaar met een morsecode. Het systeem herkent uit de hersensignalen naar welke letter gekeken wordt. Die wordt dan toegevoegd aan de zin. Doordat er een wetenschappelijk model gemaakt is dat het EEG-signaal voorspelt bij een gegeven flitspatroon hoeft er zelfs niet meer gekalibreerd te worden: het systeem is plug-and-play. De tekst die geproduceerd wordt, kan door het systeem worden uitgesproken of bijvoorbeeld verstuurd in email.

Bekijk de video voor een demonstratie van Noise Tag BCI:

https://youtu.be/JtbimuGOYOM
Doorbraak

‘Op het ALS-symposium in Dublin hebben we dit gedemonstreerd voor een internationale jury die bestond uit neurologen, technici, deskundigen in de zorg en ook een aantal patiënten’, vertelt onderzoeksleider Peter Desain, hoogleraar Artificial Intelligence aan de Radboud Universiteit Principal Investigator binnen het Donders Instituut.
ALS is een tot nog toe ongeneeslijke ziekte die de zenuwcellen in het brein en ruggenmerg aantast. ALS-patiënten verliezen langzamerhand alle spiercontrole, waardoor ze onder andere moeilijk kunnen communiceren. ‘Het maakte veel indruk als je ziet hoe moeizaam communicatie zonder hulpmiddelen gaat: doordat iemand letters opsomt en de patiënt met een minieme oogbeweging de gewenste letter aangeeft. Deze methode is ook voor onszelf een erg mooi resultaat: er wordt overal ter wereld aan BCI’s gewerkt, maar de vooruitgang ging steeds met hele kleine stapjes, nu hebben we echt een doorbraak.’

Snel bij patiënten terechtkomen

Met het geld kan het team van Desain de Noise Tag BCI verder ontwikkelen. Zijn projectcollega’s van de afdelingen Neurologie en Revalidatiegeneeskunde van het Radboudumc gaan de methode valideren voor gebruik door patiënten. Daarna moet het zo snel mogelijk als product bij patiënten terecht komen. Daarvoor haakte een distributeur aan van bestaande ondersteunende systemen. Maar de techniek wordt ook breed beschikbaar gemaakt, zodat ontwikkelaars van apps het net zo makkelijk kunnen aansluiten op hun software, muis of joystick. Ook moet de EEG-meting makkelijker worden voor gebruik thuis. Daartoe is een bedrijf dat systemen ontwikkelt met droge elektrodes betrokken in het consortium. Een bedrijf dat projectmanagement en business development doet gaat de ontwikkeling en uitrol als betaalbaar product faciliteren. De Belgische ALS liga gaat helpen met de communicatie en PR. De faculteit Sociale Wetenschappen van de Radboud Universiteit en Radboudumc ondersteunen dit project financieel.

Bron: Radboudumc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen