Uitgaansproblematiek, vergrijzing, onterechte verwijzingen en ondercapaciteit bedreigen kwaliteit SEH

0
1798

Grote, overmatige drukte op de spoedeisende hulp (SEH) in ziekenhuizen dreigt de kwaliteit van onze levensreddende zorg in de spoedzorg te ondermijnen. Problemen in de uitgaanssteden, vergrijzing, onterechte verwijzingen en gebrek aan capaciteit zijn oorzaken van overmatige drukte – ‘crowding’ – op de SEH. De Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulpartsen (NVSHA) luidt de alarmbel omdat ‘crowding’ het snel bieden van hulp belemmert. Daarmee wordt een wezenskenmerk van de spoedeisende hulp – namelijk dat die hulp zeer snel wordt geboden – aangetast.De volgende feiten en factoren zijn volgens de NVSHA de oorzaak van het probleem.

Grotere instroom

Een grotere instroom van patiënten draagt bij aan ‘crowding’. Dat is geen Randstedelijk probleem, het komt overal in Nederland voor. Een opnamestop is af en toe noodzakelijk, maar moeilijk uit te leggen. Te grote drukte op de SEH kan bovendien leiden tot een slechtere kwaliteit van de zorg, met als risico een groter aantal sterfgevallen.

Vergrijzing

Het aantal ouderen neemt toe en ze hebben gemiddeld meer zorg – en dus tijd nodig – op de spoedeisende hulp.

Doorstroom

Die stagneert om vier redenen: patiënten op de SEH hebben meer spoedbehandelingen nodig. De vooruitgang in medische technologie maakt meer behandelingen mogelijk, maar dat vergt extra tijd op de SEH. Verder wreekt zich het feit dat er in Nederland te weinig SEH-verpleegkundigen worden opgeleid en dat ziekenhuizen onvoldoende bedden vrijhouden op de reguliere afdelingen. De doorstroom vanuit de zieken- naar de verpleeghuizen tot slot, is niet optimaal. Het effect van deze factoren is dat een patiënt langer een plek op de SEH bezet houdt dan medisch gezien noodzakelijk is.

Oplossing

De NVSHA is van mening dat ‘crowding’ een probleem is dat dringend moet worden opgelost! Voor de korte termijn moet het optimaal gebruik maken van de reeds beschikbare infrastructuur een prioriteit zijn. Op de langere termijn is een meer integrale benadering nodig. Een gedegen analyse van de verschillende factoren die een rol spelen bij ‘crowding’ is daarvoor een noodzakelijke voorwaarde. Dat vergt een betere samenwerking tussen de ‘veldpartijen’. De zorgprofessionals van de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulpartsen kunnen en willen vanuit hun kennis en praktijkervaring een rol spelen bij het zoeken naar oplossingen.

Bron: Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulpartsen

Vorig artikelGrote EU-subsidie voor kweken mini-eierstok
Volgend artikelLongfonds pleit voor stookalarm
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.