Rosita Steenbeek ambassadeur voor Hersenstichting

Array
Schrijfster kreeg op 13e een hersenbloeding

Rosita Steenbeek zet zich in als ambassadeur voor de Hersenstichting. De schrijfster kreeg op haar 13e een hersenbloeding, gevolgd door epileptische aanvallen. Als ervaringsdeskundige wil ze mensen informeren en het taboe doorbreken.

‘Ik was 13 en zat in de klas Franse woordjes te leren. Ineens kreeg ik vreselijke hoofdpijn. Ik kon plotseling alleen de eerste letters zien. In het ziekenhuis wist men aanvankelijk niet wat het was, zelfs drugs werd geopperd. Na onderzoek bleek het een hersenbloeding’, vertelt Rosita.

‘Een klein jaar daarna kwamen er plotseling vreemde worden uit mijn mond en ik begreep niet wat mensen tegen me zeiden. Ik zag lichtflitsen en daarna sterke kleurige beelden. Terwijl ik me ervan bewust was verloor ik mijn bewustzijn. Ik dacht dat ik doodging. Na onderzoek bleek het traumatische epilepsie, door het litteken van de hersenbloeding.’ De schrijfster heeft daarna nog vele epileptische aanvallen gehad. Deze zijn met medicatie nu goed onder controle.

Wat is een hersenbloeding?

Een hersenbloeding is het gevolg van een lek in een hersenbloedvat. Zo’n lek kan ontstaan door een zwakke plek in de bloedvatwand waardoor bloed de hersenen instroomt. Jaarlijks krijgen ongeveer 9.000 mensen een hersenbloeding. De gevolgen lopen uiteen van (halfzijdige) verlamming, evenwichtsproblemen tot geheugenstoornissen. Een hersenbloeding op jonge leeftijd is uitzonderlijk.

Epilepsie na een beroerte op jongere leeftijd is een veel voorkomend probleem. De kans dat jongere patiënten met een hersenbloeding epilepsie krijgen is zelfs 31 procent. Jongere patiënten hebben een grotere kans op epilepsie na een beroerte dan oudere patiënten. Een beroerte kan zowel een hersenbloeding als herseninfarct zijn.

Blinde vlek

De schrijfster heeft aan de hersenbloeding een blinde vlek overgehouden aan de rechterkant van haar blikveld. ‘Ik lees langzamer maar verder is het niet erg. Mijn gezondheid niet meer vanzelfsprekend. Dat zie ik ook positief; ik wilde iets van het leven maken. Voor mij is het een aansporing geweest om te reizen, te schrijven, te genieten. Ik heb de dood in de ogen gezien, maar dat maakt me niet bang.’

Rosita Steenbeek is ambassadeur voor de Hersenstichting omdat ze uit eigen ervaring mensen kan informeren. ‘Ik deel graag mijn ervaringen om het uit de taboesfeer te halen. Jammer genoeg schamen veel mensen zich dat ze een hersenaandoening hebben. Ook ben ik op veel onbegrip gestuit van buitenstaanders.’ Meer kennis over hersenaandoeningen is belangrijk, vindt ze. ‘Als je weet waar klachten vandaan komen en wat er aan de hand is, is dat een grote geruststelling. Daar zet ik me graag voor in.’

Over de Hersenstichting

Vrijwel iedereen krijgt ooit, zelf of in zijn omgeving, te maken met een hersenaandoening. De Hersenstichting zet alles op alles om hersenen gezond te houden, hersenaandoeningen te genezen en patiëntenzorg te verbeteren. Om dit te bereiken laten we onderzoek doen, geven we voorlichting en voeren we vernieuwende projecten uit.

Bron: hersenstichting

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen