Daphne Deckers: ‘als je kind ziek is, heb je nog maar één wens’

0
1612

Steun Emma ambassadrice Daphne Deckers heeft tijdens de VIP-avond van de Masters of LXRY beurs in de RAI ‘knuffels voor Emma’ uitgedeeld. Donateurs ontvingen een teddybeer nadat zij hebben gedoneerd aan de stichting. “Het idee van iets tastbaars, zo’n beertje dat in de kerstboom hangt, dat spreekt toch wel heel erg aan.

“Voor u een lieve knuffelbeer onder de kerstboom en het Emma Kinderziekenhuis AMC weer een stapje dichter bij de nieuwe afdeling IC Neonatologie, wat wilt u nog meer zo vlak voor de kerst?”, met een enthousiaste glimlach en een goede dosis humor hielp Daphne Deckers Stichting Steun Emma dit jaar mee met het verkopen van knuffelberen. Bijna 10.000 euro werd opgehaald, bestemd voor de verbouwing van de afdeling IC neonatologie.

Een sympathieke actie

“Iedereen is in een goed humeur en het gaat erg goed met de verkoop van de beren!”, vertelt Daphne ons. “Mensen zijn vooral gecharmeerd van de kleinste beer, maar elke euro is weer een euro. De meeste mensen kennen het Emma en zodra je vertelt dat het voor de afdeling voor te vroeg geboren kindjes is zijn ze direct geïnteresseerd. Sommige mensen hebben zelf een kindje dat ziek is geweest of kennen iemand die een kindje heeft dat te vroeg geboren is. Ik zeg altijd: ‘Als je kind gezond is dan heb je een miljoen wensen, maar als je kind ziek is dan heb je nog maar één wens’.”

“Het idee van iets tastbaars spreekt aan”

“De actie zelf vind ik heel sympathiek. Als je mensen vraagt te doneren, dan vraag je eigenlijk gewoon om een tientje of vijftig euro. Nu geef je ze iets terug. Het idee van iets tastbaars, zo’n beertje dat in de kerstboom hangt, dat spreekt toch wel heel erg aan.”

Maar één wens

We vroegen Daphne naar haar binding met het Emma. “Op de eerste plaats als ambassadrice natuurlijk, maar mijn band met het Emma gaat veel langer terug. Mijn zoon heeft in het Emma gelegen toen hij net 1 jaar oud was. Hij had de ziekte van Kawasaki, een zeldzame ziekte waarbij bloedvaten in het lichaam ontstoken raken. Ik ben heel erg blij dat hij is genezen en dat ze het op tijd hebben gediagnosticeerd. Als zoiets ingrijpends gebeurt dan hou je toch wel een binding met een ziekenhuis.”

“Als je kind gezond is dan heb je een miljoen wensen, maar als je kind ziek is dan heb je nog maar één wens”

“In die tijd ben ik me gaan inzetten voor het Zeldzame Ziekten Fonds. Kawasaki is een zeldzame ziekte en op de een of andere manier heeft niemand daar geld voor over. Het zou jouw kind maar zijn denk ik altijd. Het is fantastisch dat we hier vanavond mogen staan, maar als ik om me heen kijk is het belang van Steun Emma ook wel heel duidelijk. Overal zie ik grote boten en auto’s, het geld vliegt hier in het rond. Maar je kind zou maar ziek zijn, dan heb je geen donder aan een boot. Zo simpel is het. Daarom vind ik het belangrijk om me in te zetten voor deze goede doelen.”

Rooming in

Daphne gaat nog dieper in op het belang van de actie waar ze zich vandaag voor inzet. “Wat het Emma Kinderziekenhuis AMC echt al jaren geleden heel goed heeft begrepen, is dat niemand voor zijn lol in het ziekenhuis ligt, en kinderen al helemaal niet. Er wordt geprobeerd om het voor kinderen toch enigszins aangenaam te maken zodat ze toch het gevoel hebben dat niet hun hele leven aan ze voorbij gaat. Alle andere afdelingen zijn eerst aangepakt en het ziet het er allemaal fantastisch uit. Alleen IC Neonatologie is de laatste afdeling die nog achter is gebleven met heel veel couveuses in één ruimte.”

“We willen rooming in mogelijk maken”

“Wat we mogelijk willen maken is rooming in, zodat ouders bij hun pasgeboren kindje kunnen slapen. Mensen moeten meer privacy krijgen zodat ze met hun te vroeg geboren kindje op één kamer kunnen liggen. Mocht de moeder ook ziek zijn dan moet dat nog steeds mogelijk zijn, zo gaan we steeds een stapje verder. Het is natuurlijk heel moeilijk met al die couveusekindjes om je heen en soms red een kindje het niet en ligt er plotseling een couveuse leeg. Dat is voor niemand aangenaam.”

iedere dag uitverkopen

“Mijn doel hier vanavond is ten eerste dat deze hele counter leeg is”, vertelt Daphne al wijzend naar de toonbank met te verkopen beertjes. “Ik heb nog nooit op deze manier iets moeten verkopen, maar ik ben inmiddels alle schaamte voorbij. In het begin had ik nog zoiets van: ‘Hoi, zou u misschien, eventueel een beertje willen kopen?’ inmiddels ben ik op een punt gekomen dat ik zeg: ‘Jij gaat hier niet de deur uit zonder beer, vriend!’”, grapt Daphne. “We willen graag iedere dag uitverkopen en ik hoop dat die boom straks bezwijkt onder het gewicht van de beertjes, dat is het doel!”

Wil u het Emma Kinderziekenhuis AMC een stapje dichter bij de nieuwe afdeling IC Neonatologie brengen? Doe dan hier een eenmalige donatie.

Vorig artikelNieuwe beleidsregels Wlz 2017 bekend
Volgend artikelAchmea ondertekent vuurwerkmanifest
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.