Polikliniek slaapstoornissen AMC stopt

Het AMC is per 1 januari 2017 gestopt met de diagnostiek en behandeling van slaapstoornissen. Deze zorg wordt ondergebracht bij het Nederlands Slaap Instituut (NSI). Patiënten kunnen niet meer worden doorverwezen naar het AMC, dat gaat voortaan via het NSI. Alle lopende behandelingen zullen nog door het AMC worden afgerond.

“We zien steeds meer patiënten met slaapstoornissen. Dat aantal zal de komende jaren alleen maar toenemen en daardoor komt de doorstroming in gevaar. Daarvoor moesten we een oplossing zoeken. Omdat het AMC de zorg voor slaapstoornissen niet kan uitbreiden, hebben we ervoor gekozen om deze uit te plaatsen bij het Nederlands Slaap Instituut”, vertelt Reindert van Steenwijk, longarts-somnoloog bij de polikliniek Longgeneeskunde (poli SAAS). Hij is een van de artsen die de diagnostiek en behandeling van slaapstoornissen vanaf 1 januari zal uitvoeren namens het NSI in de Rode Luifel naast het AMC. Bij complexe patiënten en patiënten met bijkomende gezondheidsproblemen kan er dan snel worden opgeschaald.

NSI

Voordeel van deze constructie is dat patiënten die al in het AMC worden behandeld, hun eigen arts blijven zien. Nieuwe patiënten krijgen meteen al met kortere toegangstijden te maken. Nadat iemand is doorverwezen en aangemeld bij het NSI, komt er binnen twee weken een speciaal opgeleide verpleegkundige in de avonduren aan huis. Die brengt sensoren aan bij de patiënt, waarna deze het slaaponderzoek in zijn eigen bed kan ondergaan. “Dat is het unieke van onze werkwijze”, zegt Paul van der Meijden, algemeen directeur van het NSI.

“Daarnaast is de totale doorlooptijd van het stellen van de diagnose tot de start van een eventuele behandeling maximaal zes weken.” En dat is een stuk sneller dan de huidige doorlooptijd van drie tot vier maanden die nu geldt in het AMC.
Slaaponderzoeken

Het NSI is de grootste landelijk werkende slaapkliniek, waar jaarlijks bijna drieduizend slaaponderzoeken plaatsvinden. De kliniek richt zich op slaapstoornissen, zoals apneu en slapeloosheid. Patiënten worden er gezien door medisch specialisten uit verschillende vakgebieden, waarvan het merendeel een aantekening somnologie heeft. Voor meer informatie: www.nederlandsslaapinstituut.nl.

Bron: AMC

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen