Kwaliteitskader verpleegzorg: gevolgen voor toezicht

Array

Op 13 januari 2017 heeft het Zorginstituut het kwaliteitskader verpleegzorg opgenomen als kwaliteitsstandaard in haar register. Het kwaliteitskader geeft aan waarop cliënten kunnen rekenen als zij zijn aangewezen op verpleegzorg. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gebruikt het kader bij haar toezicht.

Aanpassing toezicht

Het kwaliteitskader bevat normen waaraan goede zorg moet voldoen. Het is daarmee een basis voor het toezicht door de inspectie. Eerder dit jaar heeft de IGZ haar toezichtvisie voor verpleegzorg gepresenteerd: ‘Zo houdt de inspectie de komende jaren toezicht op de verpleeg(huis)zorg’. Die toezichtvisie wordt nu aangepast aan het nieuwe kwaliteitskader. De planning is dat dit in maart 2017 klaar is.

Beeld van de hele verpleegzorgsector

Een instelling hoort voldoende personeel te hebben van het juiste opleidingsniveau en de basisveiligheid moet op orde zijn. Dat zijn belangrijke voorwaarden om goede zorg te kunnen leveren. Instellingen moeten natuurlijk de kans krijgen hun zorg in te richten volgens het nieuwe kwaliteitskader. Inzicht in waar de kwaliteit van de zorg prima is, waar het beter kan of beter moet, zal daarbij helpen.

De inspectie vormt zich een beeld van de hele sector. Dat doet zij onder andere door de komende vier jaar te spreken met alle bestuurders van verpleegzorginstellingen. Die gesprekken gaan bijvoorbeeld over hoe zij hun organisaties besturen en hoe ze zicht houden op de kwaliteit van zorg. Ook huizen waarbij uit gegevens geen risico’s voor de zorg blijken. Ook voor deze bezoeken geldt dat de inspectie de verslagen ervan publiceert op haar website.

Ontwikkeling van het toezicht

De IGZ maakt een plan voor hoe zij dit gaat aanpakken. Ook zal de inspectie nieuwe toezichtmethoden ontwikkelen. Een voorbeeld daarvan is het inzetten van ervaringsdeskundigen. Een proef daarmee loopt van februari tot eind juli 2017. Een ander voorbeeld is dat de IGZ gezamenlijke toezichtbezoeken brengt met de Inspectie SZW. Zo kan in één bezoek naar meer verschillende aspecten van de zorg gekeken worden.

Verder zal de inspectie in haar toezicht meer gebruik gaan maken van bestaande informatie van andere organisaties. Bijvoorbeeld van zorgkantoren.


Bron: IGZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen