Meer capaciteit voor vervolgonderzoek na screening op darmkanker

0
852

Door samenwerking tussen Meander Medisch Centrum en Medisch Centrum de Veluwe komt vanaf 1 februari 2017 meer capaciteit beschikbaar voor onderzoek naar darmkanker op locatie Baarn van Meander Medisch Centrum. Het gaat om het vervolgonderzoek dat soms nodig is na deelname aan het bevolkingsonderzoek darmkanker.

MC De Veluwe is een zelfstandig behandelcentrum uit Apeldoorn en is gespecialiseerd in de zorg aan mensen met een maag-, darm- of leverziekte. Vanaf 1 februari heeft MC De Veluwe twee dagen per week de beschikking over de faciliteiten van de scopieafdeling in Meander Medisch Centrum locatie Baarn.

Coloscopie

“We zijn blij met deze samenwerking”, aldus manager diagnostiek Martha Peters van Meander. “Het betekent dat de wachttijd korter wordt. Binnen één à twee weken kunnen mensen terecht voor een intakegesprek. Het kijkonderzoek, de coloscopie, kan dan ook binnen één à twee weken na het intakegesprek worden uitgevoerd. Daarmee verkorten we de periode dat mensen in onzekerheid verkeren.”

Voor MC De Veluwe is deze manier van samenwerking met een ziekenhuis als Meander nieuw. “Deze manier van samenwerken is kosten- en tijdbesparend. De faciliteiten van de scopieafdeling zijn beschikbaar maar worden niet maximaal benut. Wij kunnen daar als Medisch Centrum de Veluwe dankbaar gebruik van maken en daarmee toegangstijden voor het vervolgonderzoek op darmkanker verkorten ”, aldus Petra ten Hooven, algemeen directeur MC de Veluwe.

Bevolkingsonderzoek

Alle mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar krijgen iedere twee jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek darmkanker. Als er in de ingestuurde ontlasting een bepaalde hoeveelheid bloed wordt aangetroffen, gaat er een advies naar de huisarts en wordt de patiënt opgeroepen voor vervolgonderzoek. Dit is het geval bij ongeveer 8% van de deelnemers. Het vervolgonderzoek bestaat uit twee delen: een intakegesprek en een inwendig kijkonderzoek van de dikke darm (coloscopie). Met een coloscopie kan een arts vrijwel alle darmafwijkingen opsporen. Voorbeelden van afwijkingen zijn poliepen, tumoren, ontstekingen en zweertjes. De coloscopie geeft mogelijk informatie over de oorzaak van het bloed dat met het bevolkingsonderzoek in de ontlasting is gevonden.

Bron: Meander MC

Vorig artikelAfbakening productmarkt ziekenhuiszorg
Volgend artikelHypertensie als ‘sluipmoordenaar’
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.