Symposium diabetische voet voor internationale zorgverbetering

Op 17 en 18 januari 2017 vond het zestiende Almelose Symposium Diabetische Voet plaats in het Polman Stadion te Almelo. Diabetes mellitus, ook wel suikerziekte genoemd, is een chronische aandoening die in Nederland steeds vaker voorkomt. Schattingen tonen aan dat ongeveer één miljoen mensen in ons land lijden aan (de gevolgen van) suikerziekte. Uit een aantal studies blijkt bijvoorbeeld dat 15% tot 25% procent van de mensen problemen krijgen met hun voeten. Dit komt doordat een groot aantal mensen met suikerziekte een verminderd gevoel en een verminderde doorbloeding krijgen in hun voeten na verloop van tijd.

Beenamputatie

Dr. J.G. van Baal, vaatchirurg bij Ziekenhuisgroep Twente (ZGT), benadrukt de ernst van de diabetische voet: “Bij ongeveer vijftien procent leidt deze aandoening uiteindelijk tot een amputatie van het onderbeen. Daarom is vroegtijdige herkenning belangrijk om het been te redden. Voornamelijk door het dikwijls ontbreken van pijn en verschijnselen van een infectie bij diabetes wordt de ernst van een chronische voetwond gemakkelijk onderschat.”

Groeiende interesse

Door de forse toename van het aantal mensen met diabetes blijkt de belangstelling voor de diabetische voet in Nederland groeiende. Steeds meer medische disciplines bekommeren zich om het lot van de patiënt met een diabetische voet. “Echter, de resultaten van ons handelen vertalen zich nog niet in een drastische daling van het aantal beenamputaties in ons land”, vervolgt van Baal. “Vandaar dat tijdens het symposium de nadruk wordt gelegd op de zorg van de diabetische voet, vanuit meerdere medische specialismen, zodat de kwaliteit van de diabetische voetzorg, zowel landelijk als internationaal, wordt verbeterd.”

Expertise van ZGT

ZGT heeft een expertisecentrum voor zorg rondom de diabetische voet. Binnen dit centrum wordt samengewerkt om de diabetische voet te behandelen, maar ook om de diabetische voet te voorkomen. Zo wordt kans op een amputatie te verkleind. ZGT loopt landelijk voorop in de diabetische voetenzorg. Het expertisecentrum werkt samen met veertien Europese klinieken binnen de zogenaamde Eurodiale groep, om zo op internationaal niveau te werken aan de beste zorg. Hierdoor is de preventie en behandeling van een diabetische voet één van de speerpunten van ZGT.

Internationale erkenning

Op dinsdag 17 januari kreeg een aantal onderzoekers de gelegenheid om hun wetenschappelijk werk op het gebied van de diabetische voet te presenteren. Daarnaast werd er een overzicht van nieuw ontwikkelde technieken voor de diagnose van de diabetische voet gepresenteerd. Op 18 januari vonden er workshops plaats en werden voordrachten gehouden door internationaal erkende experts op het gebied van de diabetische voet, waaronder professor K. Harding, oprichter van een groot wondencentrum in Wales, en dr. A. Koller, president van de A-DFS (Association of Diabetic Foot Surgeons).

(Foto: Dr. Armin Koller tijdens een voetchirurgieworkshop)

Bron: ZGT

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen