GGZ Friesland start ‘eerste hulp bij psychische problemen’

Array

Wat doe je als er iemand voor je neus staat met een psychose? En wat zeg je tegen iemand die ernstig depressief is? Bel je de huisarts of bijvoorbeeld 112? Op deze en nog veel meer vragen biedt GGZ Friesland vanaf maart antwoord via de training ‘eerste hulp bij psychische problemen’.

Een EHBO-cursus is bekend binnen de samenleving, maar eerste hulp bij psychische problematiek is een onontgonnen gebied. Zeker voor mensen die niet direct als zorgprofessional werkzaam zijn. GGZ Friesland gaat daar verandering in brengen dankzij het uit Australië afkomstige Mental Health First Aid (MHFA).

De training duurt twaalf uur, verdeeld over vier dagdelen. Vijf gecertificeerde trainers van GGZ Friesland geven de trainingen op 14 maart, 21 maart, 28 maart en 2 april. Dat kan zowel in de ochtend als in de middag. De kosten bedragen 275 euro. Opgeven is mogelijk via de website www.MHFA.nl.

De training biedt handvaten zodat deelnemers weten hoe ze eerste hulp kunnen bieden bij psychische nood. Kennis wordt vergroot en vaardigheden worden ontwikkeld. Zo weet iemand na de training wat hij of zij moet doen als ze iemand op straat tegenkomen die in acute psychische nood verkeert.

GGZ College: online hulp

Op dinsdag 17 januari ging ons GGZ College, een webinar, over ‘Eerste hulp bij psychische problemen’. Tijdens het GGZ College sprak psychiater en geneesheer-directeur Roelof Kleppe van GGz Eindhoven over de training MHFA. Hij haalde deze training vanuit Australië naar Nederland. Het GGZ College is binnenkort terug te kijken via www.ggzcollege.nl

Bron: GGZ Friesland

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen