Kabinet wil EMA naar Nederland halen

0
712

Nederland stelt zich kandidaat als nieuw vestigingsland voor het Europese geneesmiddelenagentschap, de European Medicines Agency (EMA). Dat schreven de ministers Schippers (VWS) en Koenders (BZ) maandag in een brief aan de Tweede Kamer.
Vanwege de naderende Brexit krijgt de EMA, dat nu in Londen zetelt, een andere vestigingsplaats. De uitstekende internationale bereikbaarheid, goede infrastructuur en centrale ligging maken Nederland zeer geschikt, betogen Schippers en Koenders. Verder staat Nederland als gastland van internationale organisaties hoog aangeschreven, dankzij het hoge niveau van huisvesting, gezondheidszorg en internationaal onderwijs.

De ministers schrijven ook dat Nederland met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) behoort tot de belangrijkste leveranciers van expertise binnen het Europese netwerk van geneesmiddelenautoriteiten Het binnenhalen van een Europees agentschap heeft voor Nederland economische meerwaarde, onder meer vanwege het aantal arbeidsplaatsen. Bij de EMA werken ongeveer 900 hoog gekwalificeerde medewerkers.

Gidsland

De Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen pleitte enkele maanden geleden voor deze kandidaatstelling. Dat gebeurde tijdens de jaarlijkse septemberbijeenkomst, waarbij ook minister Schippers aanwezig was. ‘Nederland moet het gidsland worden voor geneesmiddelen’, zei Paul Korte, voorzitter van de Vereniging, bij die gelegenheid. ‘Minister Schippers heeft tijdens het voorzitterschap van de EU laten zien dat Nederland andere landen kan samenbrengen. Het zou geweldig zijn daar een permanente missie van te maken.’

Cruciale organisatie

De EMA is verantwoordelijk voor de beoordeling van de werkzaamheid, kwaliteit en veiligheid van nieuwe geneesmiddelen die op de Europese markt worden toegelaten. Jaarlijks laat de EMA circa negentig nieuwe geneesmiddelen toe. Daarnaast ziet EMA toe op de veiligheid van al toegelaten medicijnen en bevordert het onderzoek naar en ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen. Minister Schippers: ‘De EMA is een cruciale organisatie voor de beoordeling en toelating van innovatieve en vaak levensreddende geneesmiddelen. Dat proces mag door Brexit niet verstoord raken. Nederland staat klaar om de EMA en zijn medewerkers soepel een nieuwe en uitstekende locatie te bieden. Dat is natuurlijk allereerst in het belang van miljoenen patiënten in Europa, maar het geeft ook een impuls aan de gezondheidssector in Nederland.’

Andere kandidaten

Ierland, Italië, Zweden, Oostenrijk, Hongarije en Malta hebben zich ook kandidaat gesteld als vestigingsplaats voor de EMA. De regeringen van de Europese lidstaten bepalen gezamenlijk in de Europese Raad waar de EMA naar toe gaat. Het is nog niet duidelijk wanneer dat besluit wordt genomen.

Vorig artikelPeriScaldes realiseert integrale chronische zorg in Zeeland #EHW17
Volgend artikelRol van binnenkant neus bij herkennen infecties
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.