Prik met pijnstilling in de bilspier effectief bij heupartrose

Array
Nieuwe methode minder pijnlijk en kostbaar dan gangbare injectie in gewricht

Een prik in de bilspier met corticosteroïden is effectief als pijnstiller voor patiënten met heupartrose, ook wel heupslijtage genoemd. Het effect van de injectie in de bil houdt bovendien lang aan, zo’n twaalf weken. Tot op heden worden injecties met corticosteroïden, met als doel pijn te bestrijden, in het heupgewricht gezet. Maar deze ingreep is veel complexer dan een injectie in de bilspier. 

Promovendus en orthopeed in opleiding Desiree Dorleijn promoveert op 25 januari op deze bevinding aan het Erasmus MC. Ze onderzocht twee groepen van in totaal 107 patiënten met pijnlijke heupartrose met elkaar. De ene groep kreeg een injectie met een nepmiddel in de bil, de andere groep kreeg een injectie met werkzame stof. Vóór de injectie was de gemiddelde pijnscore (op een schaal van 10) 4,3. In de groep die de placebo kreeg, daalde de score na twee weken naar gemiddeld 3,9. In de groep die corticosteroïden kreeg, daalde de gemiddelde score naar 2,6. Het effect hield gemiddeld twaalf weken aan.

Echografie of röntgenfoto

Een behandeling met een injectie in de bil biedt een aantal grote voordelen ten opzichte van een injectie in het heupgewricht.  Patiënten hoeven voor een prik in de bilspier niet naar het ziekenhuis. Een injectie in het gewricht dient te worden gegeven op de afdeling Radiologie, omdat de specialist met echografie of röntgenfoto moet kijken waar de injectie kan worden gezet. Een prik in de bilspier kan door de huisarts worden gegeven. De nieuwe methode is daardoor tevens veel goedkoper.

In Nederland hebben naar schatting 80.000 mannen en 160.000 vrouwen last van heupartrose. Het is een reumatische aandoening die doorgaans ontstaat op middelbare leeftijd, waarbij het kraakbeen in de gewrichten dunner en zachter wordt. Daarbij ontstaat geleidelijk aan pijn. Wanneer pijnstilling met medicatie als ibuprofen of paracetamol niet meer helpt, kan worden gekozen voor een injectie met corticosteroïden in het gewricht als tijdelijk oplossing van de pijnklachten. Pas in allerlaatste instantie komt het aanbrengen van een heupprothese in beeld als behandeloptie.

Het effect van de injectie in de bilspier is in deze studie niet vergeleken met het effect van een injectie in het gewricht. Volgens promovendus Dorleijn moet de injectie in de bilspier dan ook gezien worden als een waardevolle aanvulling op het bestaande behandelprotocol. ,,De prik in de bil is vooral een goede tussenstap. In de toekomst zou de prik in de bilspier vergeleken kunnen worden met de injectie in het gewricht. Ook zou onderzocht kunnen worden of knieartrose op een zelfde manier behandeld kan worden met een prik in het bovenbeen in plaats van in het kniegewricht.’’

Bron: Erasmus MC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen