Het voorkomen van medische fouten en het compenseren van het slachtoffers in China

“Preventing medical malpractice and compensating victimized patients in China. A law and economics perspective”
Dit is het eerste Engelstalige proefschrift over de juridische middelen in China om medische fouten te voorkomen en slachtoffers van medische fouten te compenseren vanuit een economisch en juridisch perspectief. Deze juridische middelen omvatten in het bijzonder aansprakelijkheid voor een onrechtmatige daad, wettelijke voorschriften, verzekering en sociale zekerheid. Het nieuwe medische aansprakelijkheidssysteem dat is gebaseerd op de Tort Liability Law 2009 biedt momenteel het voornaamste juridische middel tegen medische fouten. De rol van alternatieve systemen in medische kwaliteitsbewaking en compensatie van slachtoffers moet echter niet worden onderschat.

De conclusie van dit proefschrift luidt dat de juridische middelen in China in veel opzichten passen bij het economisch model van het ongevalsrecht wat betreft de preventie van medische fouten. Toch moeten de juridische middelen nog aanzienlijk worden verbeterd als het gaat om compensatie van iatrogeen letsel.
Dit onderzoek is gefinancierd door de Chinese Scholarship Council (CSC).

Promotie Dhr. Xiaowei Yu LL.M

Woensdag 15 februari, 14.00 uur

Promotores: prof.dr. M. Faure, prof.dr. N.J. Philipsen


Bron: Maastricht Universiteit

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen