Oticons BrainHearing in praktijk

Array

We horen met onze hersenen, niet met onze oren. Dat was de boodschap van Oticon afgelopen juni toen ze haar nieuwe hoorplossing Opn lanceerde. Door de techniek die zij BrainHearing noemt worden slechthorenden ondersteund in het beter het verstaan en duiden van spraak. Onze tester heeft positieve ervaringen hiermee. Met haar ‘oude’ hoortoestel zonder BrainHearing had ze moeite om spraak in een rumoerige omgeving te verstaan. Hiermee bewijst Oticon dat verstaan van spraak een cognitief proces is en geen mechanisch proces is waarbij het geluid alleen maar versterkt wordt.

De oren vangen geluiden op die in de hersenen worden verwerkt zodat u de betekenis ervan begrijpt. Onze tester ervaart in gesprekken in restaurants met meerdere gesprekspartners wat dit betekent. Het is prettig om meer van de omgeving te horen en niet alleen 1 op 1 gesprekken te kunnen voeren. “Met de Opn hoor ik het niet harder maar ben ik in staat verschillende gesprekken aan tafel beter te begrijpen”. Wanneer er geluiden ontbreken, proberen de hersenen de lacunes op te vullen – een moeilijk en uitputtend proces. Goed horen draait niet alleen om voldoende harde geluiden maken maar om de context van een gesprek te begrijpen. Door de hersenen te helpen om de opgevangen geluiden te begrijpen, hoeven deze minder hard te werken en onze tester merkt na een testperiode van een paar maanden dat gesprekken voeren minder inspannend is.  Maar ook in het verkeer heeft dit voordelen.

Verkeersdeelname

Met de Opn hooroplossing met BrainHearing is verkeersdeelname anders geworden. “Daar waar ik met mijn oude hoortoestel geluiden achter me niet waarnam, hoor ik deze met de Opn wel. Een koordje van mijn jas tingelde op mijn spaken. Het koordje dreigde mijn wiel in te draaien maar door het getingel kan ik nu ingrijpen. Met mijn oude hoortoestellen had ik dit, denk ik, pas opgemerkt als mijn koordje in mijn wiel was gedraaid. Ook in het verkeer kom ik er nu weer achter hoe belangrijk het is dat geluid niet alleen hoorbaar, maar ook geluid begrijpelijk gemaakt wordt. Naast slechthorendheid heb ik ook last van harde geluiden. Beter verstaan betekent met Opn gelukkig niet dat alleen het volume verder wordt opgedreven. De cognitieve belasting van teveel herrie naast het geluid wat ik wil begrijpen is zo veel minder. Natuurlijk klinkt het niet helemaal zoals ik vroeger hoorde, toen ik nog niet slechthorend was. Maar met Opn klinkt het geluid allemaal een stuk natuurlijker en prettiger en het doet meer dan alleen het versterken van geluid.

Alida Budding

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen