VU spin-off Lumicks wint landelijke Young Startup Award

0
900
De Young Startup Award is dé award voor innovatieve bedrijven uit Nederland en werd uitgereikt aan de VU spin-off Lumicks.

VU spin-off Lumicks is de winnaar van de landelijke Young Startup Award met de hoofdprijs van €5.000. Lumicks ontwikkelt apparaten waarmee biologen en biomedische wetenschappers biomoleculen kunnen bekijken en manipuleren. Hierdoor neemt kennis van DNA en eiwitten enorm toe en krijgen de wetenschappers beter inzicht in hoe ziekten zich ontwikkelen en voorkomen kunnen worden.

VU spin-off Lumicks is de winnaar van de landelijke Young Startup Award met de hoofdprijs van €5.000. In de finale overtuigde Olivier Heyning van Lumicks de jury met een enthousiaste pitch. Hij vertelde dat Lumicks een unieke en gepatenteerde combinatie van technologieën heeft, die voor het eerst tien jaar geleden mogelijk gemaakt is op de VU, door Gijs Wuite en Erwin Peterman van de faculteit der Exacte Wetenschappen aan de VU toen zij terug kwamen van Berkeley en Stanford. Veel toplaboratoria in universiteiten als Berkeley en Harvard probeerden al eerder om dit voor elkaar te krijgen, maar zij werden afgetroefd door deze twee VU-onderzoekers. “Echt een academische doorbraak op wereldniveau, die Lumicks nu gecommercialiseerd heeft”, aldus Heyning.

Biomoleculen bekijken en manipuleren

Lumicks ontwikkelt aan de VU apparaten waarmee biologen en biomedische wetenschappers biomoleculen kunnen bekijken en manipuleren. Hierdoor neemt kennis van DNA en eiwitten enorm toe en krijgen de wetenschappers beter inzicht in hoe ziekten zich ontwikkelen en voorkomen kunnen worden.

Staatsecretaris Sander Dekker

Begin 2015 gaf staatsecretaris Sander Dekker Lumicks al een subsidie van 250.000 euro. Met dat bedrag richt zij zich verder op livebeelden van DNA. Ook bracht Dekker toen een bezoek aan het VU-lab van Lumicks.

Juryoordeel

Het niveau van de finalisten was dit jaar erg hoog en de innovaties erg divers maar uiteindelijk koos de jury Lumicks als winnaar. Volgens de jury was deze innovatie erg actief in de markt met veel ontwikkeling en maatschappelijke impact. Lumicks is het voorbeeld van valorisatie: een bedrijf dat succesvolle commercialisering bereikt op basis van jarenlang wetenschappelijk onderzoek. Daarbij heeft Lumicks een sterk multidisciplinair team met een duidelijk plan om de wereld te veroveren.

De jury van de Young Startup Award bestond uit Herman Kienhuis (directeur KPN Ventures), Leo Essink (mede-eigenaar en CEO Topicus Holding), Eelco Osse (eigenaar OEM-Group), Eric de Vries (CEO 4Silence) en Geert Braaksma (voorzitter Twente Board). De jury keek naar de commerciële en/of technologische vernieuwing, de oplossing, de schaalbaarheid naar de markt, de kwaliteit van het team en het bewezen succes van de innovatie en onderneming.

Nominaties

Twaalf bedrijven uit heel Nederland werden genomineerd voor de award. In aanmerking voor de prijzen kwamen ook Slim Opgewekt!, ZTRDG, BitSensor, TrusttheSource, Emosys, Invi, Rural Spark, Clear Flight Solutions, TMI en Plant-e.

Nederland Valoriseert!

Dit jaar werd de finale gecombineerd met het congres Nederland Valoriseert! waar het zesjarig bestaan van het valorisatieprogramma werd gevierd. Met het valorisatieprogramma ondersteunt het ministerie van Economische Zaken twaalf consortia bij het vormgeven van hun activiteiten op het gebied van ondernemerschapsonderwijs en kennisvalorisatie. Tijdens het congres werd teruggeblikt op de resultaten en vooruitgekeken naar nieuwe initiatieven. Minister Kamp van Economische Zaken, staatssecretaris Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Constantijn van Oranje, special envoy StartupDelta, waren hierbij aanwezig. Vanuit elk van de twaalf hubs was één finalist genomineerd die de strijd met de andere finalisten aanging tijdens de Young Startup Award.

De Young Startup Award

De Young Startup Award is een speciale editie van de Young Technology Award en is onderdeel van het congres Nederland Valoriseert!. De Young Startup Award is een initiatief van Powered by Twente Innovation Events en wordt georganiseerd met Kennispark Twente, PPM Oost, EY en Leap. The Innovation Agency. Deze award stimuleert de innovativiteit van ondernemers en het start-up ecosysteem in Nederland. Daarnaast biedt de verkiezing een podium aan innovatieve bedrijven.