Haagse bedrijven tekenen voor mantelzorgvriendelijk werkgeverschap

0
999

Acht Haagse werkgevers gaan zich inzetten voor de belangen van mantelzorgers. Op 24 februari 2017 tekenen ze op het stadhuis van Den Haag een intentieverklaring om mantelzorg bekend en bespreekbaar te maken op de werkvloer. Het gaat om Nationale Nederlanden, Holland Casino, Haaglanden Medisch Centrum, PEP Den Haag, Woonzorgcentrum Haaglanden, ‘s Heerenloo, Xtra en Florence.

Karsten Klein, wethouder Zorg: “Deze organisaties vervullen een voorbeeldrol voor andere werkgevers in Den Haag. Met aandacht, begrip en samen zoeken ze naar oplossingen voor een mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid, waarmee ze een vooruitstrevend en aantrekkelijk werkgeverschap laten zien.”

 ‘Werk en Mantelzorg’

Met de ondertekening van de intentieverklaring bekrachtigen de werkgevers hun deelname aan het project ‘Werk en Mantelzorg’ van gemeente Den Haag. Daarnaast verdienen ze de Erkenning mantelzorgvriendelijk werkgeverschap, die is ingesteld door de ministeries van VWS en SZW. De gemeente Den Haag heeft die Erkenning in 2014 zelf gekregen en zet zich nu in om de aandacht van andere werkgevers op dit thema te vestigen.

Op dit moment is 1 op de 6 werknemers in Nederland mantelzorger (SCP, 2016). De komende tien jaar zal dat aantal waarschijnlijk verdubbelen. Meer dan 200 organisaties hebben inmiddels de Erkenning mantelzorgvriendelijk werkgeverschap. In bedrijven met di Erkenning ervaren werkgevers en werknemers een lager ziekteverzuim, minder uitval en een hogere productiviteit, vitaliteit en tevredenheid. Ook noemen sommigen het positieve effect voor het imago van de organisatie en positie op de arbeidsmarkt.
Bron: Gemeente Den Haag