
Zeldzame Engel Award voor LUMC’er Philomeen Weijenborg in Categorie: Medicus of Wetenschapper #zeldzameziekten
ArrayGynaecoloog Philomeen Weijenborg van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft op dinsdag 28 februari de Zeldzame Engel Award gekregen in de categorie Medicus of Wetenschapper. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt door de Vereniging Samenwerkende Ouder- en Patiëntenorganisaties (VSOP). Weijenborg krijgt de award omdat ze zich als medicus inzet voor vrouwen die zijn geboren zonder baarmoeder en vagina.
Dit heet het Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser (MRKH)-syndroom. Jaarlijks worden in Nederland naar schatting 17 meisjes zonder vagina en baarmoeder geboren. Weijenborg interviewde in de jaren tachtig vrouwen met dit syndroom, omdat er weinig over de aandoening bekend was. Ze bracht daarna deze lotgenoten met elkaar in contact. Dat doet tegenwoordig de Stichting MRK-vrouwen, die iedere twee jaar een landelijke dag voor deze vrouwen en hun naasten organiseert. Weijenborg is daar altijd bij aanwezig.
Empowerment
Reden genoeg voor de Stichting MRK-vrouwen om Weijenborg te nomineren voor de Zeldzame Engel Award. Weijenborg: “Empowerment van vrouwen vind ik belangrijk. En als je deze patiënten met elkaar in contact brengt, maken ze elkaar sterker. Dat is prachtig om te zien.”
Zeldzame aandoeningen
Op Zeldzameziektendag worden alle mensen die zich inzetten voor zeldzame aandoeningen in het zonnetje gezet en een paar in het bijzonder. Daarom worden ieder jaar de Zeldzame Engel Award uitgereikt aan mensen die zich volgens de jury bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor één of meer zeldzame aandoeningen.
Op 28 februari wordt wereldwijd stilgestaan bij zeldzame ziektes. Het LUMC is voor een flink aantal zeldzame aandoeningen een landelijk erkend expertisecentrum. Benieuwd naar de zorg die we bij deze aandoeningen leveren? In ons overzicht ‘Ziektes en aandoeningen’ vindt u alle zeldzame ziektes waarvoor we stap-voor-stap-informatie bieden voor patiënten. En deze lijst blijven we continu uitbreiden.
European Reference Networks
Daarnaast is het LUMC actief betrokken bij de European Reference Networks (ERN). Dit zijn 24 Europese netwerken voor zeldzame ziekten. Deze netwerken moeten door samenwerking de behandeling van patiënten met een zeldzame ziekte verbeteren, en meer onderzoek mogelijk maken. Het LUMC is coördinator van het grootste van deze netwerken, dat voor zeldzame endocriene ziekten, en is deelnemend expertisecentrum in nog eens 6 andere netwerken.
In 2009 was de eerste uitreiking van de Engel-award. Geïnspireerd door deze dappere en betrokken mensen, wist kunstenaar Eppe de Haan een prachtig bronzen beeldje te ontwerpen: een engel.
Sinds 2009 is de Engel Award uitgereikt aan:
Categorie: Patiënt of naaste
2017 Nog niet bekend bij redactie MedicalFacts
2016 Mevrouw Alida Noordzij, NVACP
2015 Mevrouw Anne-Miek Vroom, Stichting IKONE
2014 Mevrouw Maaike van Kempen, Galactosemie Vereniging Nederland
2013 Mevrouw Marjet Stamsnijder, Progeria Family Circle
2012 Mevrouw Tiny Hoogeslag, Belangengroep PCD
2011 Mevrouw Maryze Schoneveld van der Linde, Vereniging Spierziekten Nederland
2010 De heer Kees Waas, Stichting voor afweerstoornissen
2009 Mevrouw Arni Hubbeling, Stichting Tubereuze Sclerose
Categorie: Medicus of Wetenschapper
2017 Mevrouw Philomeen Weijenborg van het LUMC
2016 De heer dr. Bouke Hazenberg, UMCG
2015 Mevrouw prof. dr. Judith Bovee, LUMC
2014 Mevrouw prof. Connie Stumpel, UMC Maastricht
2013 De heer prof. Dr. Maurice van Steensel, UMC Maastricht
2012 De heer dr. Jos van der Meer, UMC st. Radboud
2011 De heer dr. Maarten Sinaasappel
2010 De heer prof. Raoul Hennekam
Categorie Media
2017 Humberto Tan
2016 RTL voor het programma ‘Diagnose gezocht’
2015 BNN voor het programma ‘Je zal het maar hebben’ en ‘Over mijn lijk’
2014 Johnny de Mol voor het programma ‘Syndroom’