Stembusakkoord seksueel ongewenst gedrag van @RutgersNL

0
590
Vanmiddag ondertekenen 6 politieke partijen het Stembusakkoord ‘Handen Thuis’ van @RutgersNL over het bestrijden van seksueel ongewenst gedrag. Daarin beloven GroenLinks, D66, PvdA, PvdD, SP en 50PLUS zich hard te maken voor een effectief aanvalsplan tegen seksueel ongewenst gedrag. Dat is broodnodig, want 40% van de vrouwen en 13% van de mannen heeft een vorm van fysieke seksuele grensoverschrijding meegemaakt. Naar schatting 850.000 vrouwen hadden weleens geslachtsgemeenschap tegen hun wil. Het Stembusakkoord is een initiatief van Rutgers, kenniscentrum seksualiteit.

Uit een nieuwe peiling onder 1.000 Nederlanders (Ipsos in opdracht van Rutgers) naar seksuele intimidatie op straat, het werk en in het uitgaansleven blijkt dat veel Nederlanders dergelijk gedrag ontoelaatbaar vinden. Er zijn maar weinig mensen die vinden dat bijvoorbeeld het versturen van seksueel getinte e-mails op het werk of seksuele grappen maken over collega’s moet kunnen. Ook vinden veel mensen dat iemand na-sissen op straat of een onbekende betasten in het uitgaansleven niet door de beugel kan.
Seksuele intimidatie
Desondanks komt dit soort gedrag wel vaak voor, vooral onder jonge vrouwen. Zo heeft een kwart van de jonge vrouwen het afgelopen jaar seksuele intimidatie op het werk meegemaakt, 4 op de 10 een vorm van seksuele intimidatie in het uitgaansleven en de helft seksuele intimidatie op straat.
Hoewel specifieke gedragingen over het algemeen worden afgekeurd, vindt 1 op de 5 mannen dat er overdreven wordt gedaan over seksuele intimidatie. Een kwart van de Nederlanders vindt dat een meisje met sexy kleding aan niet moet zeuren dat ze seksueel getinte opmerkingen krijgt, en ruim 1 op de 10 vindt dat een meisje met sexy kleding aan ook niet moet zeuren als ze om die reden wordt lastig gevallen.
Preventie
In het Stembusakkoord slaan GroenLinks, D66, PvdA, PvdD, SP en 50PLUS de handen ineen. De partijen willen meer nadruk op seksuele wensen en grenzen in seksuele vorming en meer ondersteuning van professionals, zoals docenten. Ook is er meer aandacht nodig voor preventie van plegergedrag, in plaats van alleen maar in te zetten op de weerbaarheid van meisjes en vrouwen.
Cultuuromslag
Directeur Ton Coenen van Rutgers is blij met het Stembusakkoord: “Nederland heeft echt een cultuuromslag nodig. Het is nog veel te normaal dat mensen worden lastig gevallen, geïntimideerd en aangerand. In café’s en op school, op werk en op straat. De politiek kan met het juiste beleid niet alleen een verschil maken voor vrouwen en meisjes, maar ook voor mannen en jongens.”
Voor het Stembusakkoord ‘Handen Thuis’ zijn politieke partijen benaderd die de afgelopen kabinetsperiode in de Tweede Kamer zaten. Het CDA, de ChristenUnie en de SGP hebben aangegeven het belangrijk onderwerp te vinden, maar terughoudend te zijn in het tekenen van stembusakkoorden. De VVD heeft besloten niet mee te tekenen, vanwege campagne activiteiten elders in het land.
Bron: Communicatie Rutgers
Vorig artikelMeer duidelijkheid over orgaandonatie na euthanasie
Volgend artikelMaasstad Ziekenhuis neemt afscheid van intensivist
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.