Cliënt als partner in het Zorg-ICT-ecosysteem

Array

Traditionele ECD’s beperken zorgaanbieders in gegevensuitwisseling en zetten de cliënt buitenspel. Daarom is het tijd voor een volgende generatie oplossingen die open en naadloos met elkaar kunnen communiceren in een Zorg-ICT-ecosysteem. De cliënt krijgt in het ecosysteem een nieuwe rol als partner door hem te betrekken en zijn of haar gegevens te laten delen.

De enige manier waarop kwalitatieve zorg in de toekomst gegarandeerd kan worden, is door het bouwen van een open en naadloos Zorg-ICT-ecosysteem. Zoals ook secretaris-generaal Erik Gerritsen van VWS tijdens de beurs HIMSS in Orlando de wens uitsprak voor een echt open systeem. Het ecosysteem maakt gegevensuitwisseling probleemloos, zodat zorgverleners optimaal ondersteund worden in het plannen, leveren en declareren van zorg.

De rol van de softwareleveranciers

‘Softwareleveranciers moeten niet bepalen welke oplossingen wel en niet gebruikt en geïntegreerd kunnen worden’, vertelt Bas van Nieuwkerk, CEO van TTS. ‘Door mee te werken aan het ecosysteem geven we de zorgaanbieders de kans om hun eigen keuzes te maken en alleen de best passende oplossingen in te zetten. Misschien dat de zorg echt beter kan worden met behulp van software, dankzij een actievere rol van de cliënt als partner.’

De cliënt niet centraal

De cliënt wordt in het ecosysteem gezien als partner, niet als centrale spil, vertelt Van Nieuwkerk verder: ‘De cliënt centraal stellen heeft geleid tot een wildgroei van dossier- en cliëntportalen die niet hebben gezorgd voor betere informatievoorziening over en naar de cliënt. Het zijn namelijk allemaal losse oplossingen die niet of nauwelijks gegevens met elkaar kunnen of wensen uit te wisselen. Door het ecosysteem, de samenwerking tussen softwareleveranciers en een cliënt die zelf data gaat registeren en delen, wordt de cliënt partner.’

Data vanuit de smartwatch

Het Zorg-ICT-ecosysteem zal de kwaliteit van zorg naar een hoger niveau tillen en mogelijk ook kosten verlagen. Belangrijk is daarbij dat de zorgaanbieder bepaalt en de cliënt een betrokken partner wordt en data gaat delen: ‘Wij willen niet dicteren, maar een organisatie zelf laten kiezen welke oplossingen het beste bij hen en hun processen passen en waar mogelijk faciliteren. Dat kan bijvoorbeeld goed met gratis plug-ins of de data vanuit je smartwatch.’

Wilt u meer weten over het Zorg-ICT-ecosysteem en de rol van TTS? Lees dan verder op: www.ttoserve.nl

Bron: TTS

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen