KWF Kankerbestrijding doet aangifte tegen tabaksindustrie

Array

KWF Kankerbestrijding heeft deze week aangifte gedaan tegen de vier grootste tabaksproducenten in Nederland (Philip Morris International, British American Tobacco, Imperial Tobacco Benelux en Japan Tobacco International). Deze fabrikanten produceren en verkopen gezamenlijk bijna alle grote merken sigaretten die in Nederland op de markt zijn.

Er is aangifte gedaan van zware mishandeling (de dood ten gevolge hebbende) en van valsheid in geschrift.

De aangifte van valsheid in geschrift is gebaseerd op een nieuw juridisch inzicht dat de tabaksproducenten opzettelijk de verplichte testen manipuleren die de uitstoot van schadelijke en verslavende stoffen van sigaretten meten.

Gaatjes

Dit vindt plaats door de sigaretten op cruciale plaatsen van minuscule gaatjes te voorzien, waardoor de testapparatuur lagere concentraties schadelijke en verslavende stoffen meet dan de werkelijke uitstoot is. In de praktijk inhaleert een roker daarmee niet de testwaarden, maar de werkelijke hogere waarden. De werkelijke uitstoot ligt in het algemeen ruim boven de toegestane Europese en wettelijke normen. Sigaretten zijn daarmee schadelijker en verslavender dan de producenten doen voorkomen.

KWF sluit zich met haar aangifte aan bij de eerdere aangiftes, die op 29 september 2016 zijn gedaan namens twee slachtoffers van roken Anne Marie van Veen en Lia Breed, en Stichting Rookpreventie Jeugd. Die aangifte is hier te lezen: http://sickofsmoking.nl/wp-content/uploads/2016/09/Aangifte-.pdf.

Onjuist voorgelicht

Het inzicht dat het publiek onjuist wordt voorgelicht over hoe schadelijk en verslavend roken werkelijk is en dat de wettelijke normen voor de uitstoot opzettelijk lijken te worden overschreden, heeft KWF er definitief van overtuigd dat aangifte gedaan moet worden.

KWF Kankerbestrijding – directeur Michel Rudolphie: “30% van alle sterfte door kanker wordt veroorzaakt door roken. Mensen krijgen nog veel meer schadelijke stoffen binnen dan dat we al wisten. Daarom vinden wij het gepast om de gang naar de rechter te maken. Zo mag er niet met de gezondheid van mensen worden omgegaan.”

De verwachting is dat het Openbaar Ministerie op alle aangiftes gezamenlijk te zijner tijd een beslissing zal nemen

Bron: Meijering Van Kleef Ficq & Van der Werf Advocaten

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen