Toenemende druk op huisartsen door eenvoudige klachten

0
1754

Steeds vaker wordt een beroep gedaan op de huisarts voor een eenvoudige gezondheidsklacht. Het aantal huisartscontacten voor kleine kwalen is in 2015 toegenomen tot ruim 12,1 miljoen. In de afgelopen twaalf jaar is het aantal zelfs verdubbeld. Dat blijkt uit onderzoek van Ecorys op basis van NIVEL-cijfers.

Het rapport ‘Zelfzorg bij kleine kwalen’ is donderdag 23 maart in ontvangst genomen door directeur-generaal Curatieve Zorg Bas van den Dungen (VWS). Van den Dungen brengt het rapport onder de aandacht van de partijen die bij de zorgakkoorden betrokken zijn. Hij hoopt de komende jaren daadwerkelijk een omslag te zien en dat mensen erop gaan vertrouwen dat ze eenvoudige klachten zelf kunnen aanpakken.

1 op de 6 huisartscontacten betreft kleine kwaal

In 2015 was het totaal aantal huisartsconsulten 70,8 miljoen. In 17,1 procent van de huisartscontacten gaat het om kleine kwalen waarbij zelfzorg mogelijk is en tussenkomst van de huisarts niet nodig. De afgesproken transitie van eerstelijns- naar zelfzorg komt dus niet op gang, terwijl de huisarts in toenemende mate taken vanuit de tweede lijn op zich moet nemen. Daarmee komen de geplande miljardenbesparingen in gevaar.

Forse besparing in kosten en tijd van de huisarts

Het Ecorys-rapport toont het besparingspotentieel van zelfzorg: 111 miljoen euro voor de huisartscontacten, en daarnaast de uitgaven aan voorgeschreven medicatie. Maar er ontstaat vooral meer ruimte in de huisartspraktijk om taken over te nemen van het ziekenhuis. Voor de consument/patiënt zijn er ook voordelen: zelfmedicatie is vaak goedkoper dan de receptgeneesmiddelen die bij kleine kwalen worden voorgeschreven.

Brancheorganisatie Neprofarm heeft bij het aanbieden van het rapport tien aanbevelingen gedaan waarmee het potentieel van zelfzorg beter kan worden benut. Een van de aanbevelingen is om geneesmiddelen die nu vaak worden voorgeschreven bij kleine kwalen, ook zonder recept beschikbaar te maken.

Neprofarm

Neprofarm is de Nederlandse Vereniging van de Farmaceutische Industrie van Zelfzorggeneesmiddelen en Gezondheidsproducten. Neprofarm vertegenwoordigt de belangen van fabrikanten en importeurs van geregistreerde merkgeneesmiddelen die zonder recept verkrijgbaar zijn. Tot dit assortiment behoren zowel de reguliere zelfzorggeneesmiddelen als de homeopathische, fytotherapeutische en antroposofische geneesmiddelen. Ook gezondheidsproducten zoals voedingssupplementen en kruidenpreparaten én zelfzorgproducten die onder de wetgeving voor medische hulpmiddelen vallen, worden door de leden van Neprofarm op de markt gebracht.

Ecorys

Ecorys is een toonaangevend internationaal onderzoeks- en adviesbureau dat zich richt op de belangrijkste maatschappelijke uitdagingen. Wij richten ons op complexe markt-, beleids- en managementvraagstukken voor opdrachtgevers in de publieke, private en not-for-profit sectoren. Meer informatie over Ecorys is te vinden op www.ecorys.nl.

 

EcorysrapportZelfzorgbijkleinekwalen.pdf

NeprofarmaanbevelingennavEcorysrapport.pdf  

Bron: Ecorys en Neprofarm