UMCG opent loungeplek voor jongeren met kanker

Even chillen, gamen of praten met een leeftijdsgenoot die hetzelfde meemaakt als jij. Dat kan vanaf nu in ‘Daniëlle’s Place’, de loungeplek voor jongeren met kanker in het UMCG. De loungeplek, een aluminium Amerikaanse caravan, is mogelijk gemaakt door Stichting Daniëlle. De moeder van Daniëlle opende de loungeplek vandaag en ontving ook een koninklijke onderscheiding.

De loungeplek is bedoeld voor AYA’s, wat staat voor adolescenten en jong volwassenen in de leeftijd van 18 tot 35 jaar die kanker hebben of hebben gehad. Zij kunnen tussen de behandelingen of polikliniekbezoeken door relaxen in de caravan. Rondom de loungeplek zullen ook informatiebijeenkomsten voor AYA’s gaan plaatsvinden. De loungeplek maakt deel uit van het UMC Groningen Comprehensive Cancer Center.

AYA-zorg

In Nederland krijgen jaarlijks rond de 2700 jongeren en jongvolwassenen te horen dat zij kanker hebben. Ongeveer twee derde overleeft de ziekte. Tot voor kort viel deze groep kankerpatiënten een beetje tussen de wal en het schip: te oud voor de kinderoncologie en met hun leeftijdsspecifieke vragen konden zij ook niet goed terecht bij de volwassen oncologie. Denk aan vragen over opleiding, werk, zelfstandigheid, relaties, vruchtbaarheid en seksualiteit. Het UMCG is aangesloten bij het Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’ Platform en biedt AYA-zorg: leeftijdsspecifieke zorg en voorzieningen voor jongeren met kanker, in aanvulling op de medische behandeling.

Koninklijke onderscheiding

De moeder van Daniëlle, Gea van der Zwaag, werd tijdens de opening onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau door Peter den Oudsten, burgemeester van Groningen. Zij kreeg het lintje opgespeld voor de vele hartenwensen die zij met Stichting Daniëlle vervulde van jonge mensen met kanker.

Kijk voor meer informatie over de AYA-loungeplek en AYA-zorg op https://www.umcg.nl/NL/UMCG/Afdelingen/UMC_Groningen_Cancer_Center/Patienten/aya_lounge/Paginas/default.aspx

UMC Groningen Comprehensive Cancer Center

Oncologie is een van de speerpunten van het UMCG, passend binnen de focus op complexe zorg. Het UMC Groningen Comprehensive Cancer Center is een gespecialiseerd centrum voor oncologische zorg, waar professionals van het UMCG samen met andere zorginstellingen patiënten optimale, integrale zorg volgens afgesproken protocollen bieden, kennis wordt ontwikkeld en gedeeld en zorgverleners worden opgeleid. Door onderzoek, innovatie, onderwijs, opleiding en patiëntenzorg in samenhang met elkaar binnen één centrum te organiseren, komen we tot betere en goedkopere oncologische zorg.?

Bron: UMCG

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen