Direct na acuut hartinfarct meerdere vernauwingen dotteren.

Array
Resultaten wereldwijd onderzoek cardioloog Pieter Smits: Direct na acuut hartinfarct meerdere vernauwingen dotteren.

The New England Journal of Medicine, een toonaangevend medisch vakblad, publiceerde – op 18 maart 2017 online en op 30 maart 2017 op papier- de resultaten van een bijzonder onderzoek op het gebied van de cardiologie. Ruim 885 patiënten van 24 ziekenhuizen in Europa en Azië namen deel aan het onderzoek onder leiding van cardioloog Pieter Smits. De belangrijkste conclusie: Patiënten die na een acuut hartinfarct direct gedotterd werden, waren beter af dan de patiënten waar dit niet was gebeurd.

Preventief meerdere vernauwingen dotteren

Patiënten met een acuut hartinfarct worden over het algemeen gedotterd om de vernauwing in de kransslagader die het hartinfarct veroorzaakt op te heffen. Naast de vernauwing waardoor het hartinfarct is ontstaan, hebben deze patiënten in de helft van de gevallen ook op andere plaatsen in het hart vernauwingen. De genoemde studie toont aan dat het effectief blijkt om ook deze vernauwingen direct na het infarct te dotteren, mits uit het onderzoek om de (bloed)druk in de kransslagaders te meten (FFR meting) blijkt dat deze belangrijk zijn. Deze preventieve behandeling leidt met name tot minder dotterbehandelingen voor patiënten in de nabije toekomst.
Cardioloog Smits legt uit: “Een vaatvernauwing of afsluiting in één van de drie kransslagaders die een infarct veroorzaakt, wordt direct gedotterd. Van de eventuele overige vernauwingen merken veel patiënten vaak niets. Tot op heden werden deze, bij geen klachten, niet behandeld. Een aantal kleinere studies toonde reeds aan dat het effectief blijkt om te dotteren, ook op een later moment.” Reden voor cardioloog Smits om gerichter onderzoek te doen.

Meten bloeddrukvernauwing met dun draadje

“Met toestemming van betrokken patiënten is er onderzoek gedaan onder twee groepen patiënten: een groep waarbij de vernauwingen in de kransslagader na een acute hartinfarct preventief zijn gedotterd na een FFR meting en de groep waarbij dit niet is gebeurd. De FFR meetmethode werd gerbuikt om te bekijken welke vernauwing wel of niet belangrijk was om te behandelen.

Met behulp van een dun draadje kunnen we de bloeddruk voor zo’n vernauwing en na de vernauwing in de kransslagader meten. Daarmee kunnen we iets zeggen over de mate van bloeddoorstroming beperking van deze vaatvernauwing. Als de ratio (druk na en druk voor de vernauwing) kleiner of gelijk is aan 0,8 dan is de kans groter dat de vernauwing op den duur problemen oplevert voor de patiënt. Dit was reeds bekend bij patiënten met stabiele hartklachten. Deze bevinding is echter nieuw bij patiënten met een acuut hartinfarct.”

Cardioloog Smits concludeert: “We kunnen daarmee stellen dat de patiënten die direct gedotterd werden beter af waren dan de mensen die niet direct gedotterd werden. Dit was met name het geval omdat deze mensen niet direct terug hoefden te komen voor een vervolgingreep. Ook kwamen de patiënten die direct onderzocht en behandeld werden minder vaak terug op de Spoedeisende Hulp met pijn op de borst klachten. Ook was er een trend naar minder recidief hartinfarcten bij deze groep patiënten.

Dit onderzoek laat zien dat deze strategie op de lange termijn vruchten afwerpt, niet alleen voor de uitkomsten van de patiënt, maar ook op het gebied van kosten. Daarom zijn we nu bezig met het afronden van een vervolgonderzoek dat aantoont dat deze manier van behandelen ook een kostenbesparing met zich mee kan brengen. In samenwerking met het Julius Institute van het UMCU wordt binnenkort een kostenanalyse paper van deze studie uitgebracht.”

Bron: Het Maasstad Ziekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen